DIVAN GEST: Kragujevčanin iz Švajcarske sa suprugom donirao 3 respiratora Srbiji - iKragujevac


Vesti

Bračni par iz Švajcarske poslao je tri respiratora kao pomoć Srbiji! Predsednik Aleksandar Vučić u jučerašnjem obraćanju naciji posebno se zahvalio Srbima iz Švajcarske koji su svojoj zemlji donirali respiratore.

Rreč o našim zemljacima Ivani i Zoranu Obradoviću, koji žive u Friku, malom mestu kraj Bazela. Ivana je rodom Prijepolja, a Zoran iz Kragujevca, a ovo nije prvi put da pomažu bolnicama u otadžbini.
– Suprug i ja već nekih 10 godina sporadično pomažemo bolnicama u Srbiji. Ovo nije prvi put ali s obzirom na to da je trenutna situacija zbog širenja virusa u svetu veoma specifična, verovatno je zato i naš doprinos došao do izražaja – kaže Ivana za „Vesti“.

Ona dodaje da je jedne večeri slušala vesti i u njima čula apel predsednika Vučića da Srbiji treba pomoć i da su respiratori vrlo neophodni. „To je bio glavni razlog mog obraćanja Ambasadi Srbije u Bernu uz informaciju da mi imamo 3 respiratora na raspolaganju i da ćemo ih vrlo rado pokloniti“.

Ivana ističe da je vrlo brzo stigao odgovor iz ambasade kao i iz Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

– U odgovoru su nam vrlo jasno rekli da žele respiratore i to što pre. Gospodin Goran Bradić, ambasador Srbije, me je pozvao i rekao da će ambasada organizovati papirologiju i transport aparata za Srbiju. Kao što znate, iz Švajcarske ne idu ni avioni niti autobusi za Srbiju. Zaista su uloženi veliki napori da se respiratori dopreme u Beograd. Suprug i ja smo upakovali respiratore i u sredu,1. aprila odvezli ih u ambasadu, predali ih i u četvrtak su respiratori već bili u Srbiji. Mogu, zaista, samo da pohvalim efikasnost ambasade Srbije kao i njihovu spremnost da se ova akcija sprovede u delo.

– Suprug radi u bolnici i povremeno za jednu firmu koja sa bavi anestezijom. Ta firma je nedavno kupila nove respiratore a ove koje je koristila dala mom suprugu da pokloni nekoj bolnici u Srbiji. Mi smo iste ove respiratore ranije nudili u dve bolnice u Srbiji, niko nije pokazao interesovanje da ih preuzme i tako su ta tri respiratora stajala kod nas u kući.

Ivana ističe da je ljudski pomoći ako se to može.

– Mi smo ovo uradili sa zadovoljstvom To je naša ljudska dužnost, pre svega, Ovim putem želim da pozovem i druge ljude da se uključe i daju skroman doprinos našim ljudima i našoj zemlji koja se bori da posledice virusa budu što manje. Nečije malo nekom je mnogo – ističe ona.

Kako „Vesti“ saznaju, Ambasada Srbije u Bernu dobila je upit od Ivane Obradović, koji je prosleđen Ministarstvu spoljnih poslova sa molbom da nadležne institucije vide da li donacija može da se realizuje. Na to je RFZO upitao ambasadu da li može da organizuje transport, rekavši da je dobrodošla donacija. Ambasada u Bernu je, potom, preuzela i organizovala transport aparata za Beograd u najkraćem mogućem roku.,

 

Izvor: Vesti-online.com

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu