Ovo su laboratorije u kojima se radi testiranje na koronu: Na ovim mestima se otkriva kobni virus - iKragujevac


Vesti

Testiranje uzoraka na korona virus, do pre nekoliko dana radilo se samo na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a umesto samo u toj ustanovi, testiranje se sada radi u još 4 laboratorije, a za nekoliko dana ovaj posao će raditi još dve, pa će ih biti ukupno 7.

Tako će umesto 300 do 400 testova dnevno, u narednih nekoliko dana taj broj iznositi 4.500, a posle 9. aprila biće drastično veći - 7.000.

Institut "Torlak"

U ovoj ustanovi je do sada obrađeno više od 3.000 uzoraka na COVID 19. Prva testiranja na COVID 19 u njoj su počela još u februaru ove godine.

Institut "Torlak" je, prema rečima premijerke Ane Brnabić, radio 300 testova dnevno.

Laboratorija u Batajnici

U Direkciji za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici počelo je testiranje uzoraka na korona virus.

Reč je o Nacionalnoj laboratoriji Srbije za bezbednost hrane u Batajnici, koja je posle dobijanja akreditacije, počela da radi u decembru 2019. godine u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, čime je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Srbiji.

U ovoj laboratoriji, kako je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, dnevno će moći da se obradi 1.000 uzoraka, a taj broj bi u narednih nekoliko dana trebalo da se poveća na 2.500.

Institut za javno zdravlje Vojvodine

Kao što je ranije i najavio pokrajinski sekretar Zoran Gojković testiranje je moguće i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i ono je počeo da radi analizu briseva potencijalno zaraženih na koronu. On je za prošlu nedelju najavio početak masovnijeg testiranja u Vojvodini.

Tom prilikom, objasnio je da će se testirati samo građani kod kojih postoji neki simptom bolesti.

Institut za javno zdravlje Niš

U Nišu je, takođe, počelo testiranje, rekao je za Telegraf.rs epidemiolog i savetnik Instituta za javno zdravlje Niša prof. dr Branislav Tiodorvić.

U ovom institutu moguće je dnevno uraditi stotinak briseva.

Veterinarski specijalistički institut Kraljevo

Zbog potrebe povećanog obima testiranja na prisustvo korona virusa, Veterinarski specijalistički institut u Kraljevu počeo je danas da obavlja taj posao za pet okruga u Srbiji: Raški, Moravički, Zlatiborski, Rasinski i Šumadijski.

- Dnevni kapacitet je par stotina uzoraka, prema potrebi može da bude i veći, a uzorke će nam na testiranje dostavljati zavodi za javno zdravlje sa teritorije ovih pet okruga. Mislim da ćemo uspeti da zadovoljimo potrebe ispitivanja sa ovog područja - kazao je Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu za Regionalnu televiziju Kraljevo.

Zavod za biocide

Laboratorija Zavoda za biocide u Beogradu tokom ove nedelje biće sertifikovana i počeće da radi testove za utvrđivanje infekcije novim virusom korona, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, u toj laboratoriji radiće se 1.000 testova nedeljno, a to će omogućiti da bude povećan broj ljudi koji se testira.

Laboratorija u Kliničkom centru Srbije

U Kliničkom centru Srbije pravi se nova laboratorija.

Ona bi trebalo da bude gotova do 9. aprila, kada bi trebalo i da počne sa radom.

U njoj bi trebalo da se radi 870 PCR i 1500 brzih testova. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu