Trinaest žrtava koronavirusa, 55 osoba na respiratorima, 741 osoba do sada zaražena - iKragujevac


Vesti

U KCB Dragiša Mišović preminule su dve žene, jedna stara 82, druga 86 godina, navela je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i dodala da su obe imale pridružena hronična oboljenja. Navela je, a što je ranije danas objavljeno, i da je u KC Vojvodine preminuo muškarac od 62 godine, koji je imao hronično oboljenje bubrega i bolovao od hipertenzije i gojaznosti. Trenutno se, dodala je, 55 osoba nalazi na respiratorima.

Od toga, navela je, 10 je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, troje u Infektivnoj klinici u Nišu, četvoro u KC Vojvodine, sedam u KC Kragujevac, 14 u KCB Dragiša Mišović, sedam na Klinici za pulmologiju KCS, 10 u KC Niš u staroj zgradi hirurgije. navela je Kisić Tepavčević.

Podsetimo, do 15 časova juče registrovan je ukupno 741 potvrđen slučaj COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi koronavirus.

Kisić Tepavčević je još jednom apelovala na građane da shvate koliku ulogu svako kao pojedinac ima u ovim trenucima.

Dr Predrag Kon je, upitan na konferenciji o tome da li je struka pitana za sve mere, rekao da je sve ono što podrazumeva smanjenje kontakata nešto što će struka podržati. "Sigurno da zajedno donosimo odluke, ali baš svaku pojedinačno i ne donosimo. Imaju "kart blanš", slobodnu odluku o odlučivanju po pitanju smanjenju kontakata, po meni, sve do nivoa 24 sata potpunog zatvaranja, jer danas je 24 dan... Mi ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglom brzinom rasli brojevi obolelih, a kasnije i broj smrti. Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, moramo da gledamo napred. Kad gledamo napred, moramo da reagujemo vrlo energično", rekao je Kon, i naveo da nikada u karijeri nije doživeo ovakvu podršku vlasti struci, mada, dodaje da nije u karijeri ni imao neku situaciju sličnu ovoj.

BROJ ZARAŽENIH RASTE: U Šumadiji 7 novih pozitivnih osoba na virus COVID- 19

  Pitani smo za izlazak pasa, i rekli smo da mogu da izlaze, međutim zloupotrebe toga su prikazivane, kazao je Kon. "U takvoj odluci da ne može između 20 i 21 h ja nisam pitan, i to je istina. To ne znači da neću podržati svaku odluku koja će sprečiti česte kontakte i masovna okupljanja koja su se dešavala upravo u to vreme", istakao je.

Kad je u pitanju Sajam, rekao je da je to najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese i da bi sve drugo bila bi ozbiljna greška. "Sada je to upriličeno... Suština je da ne može bolje, svaka ideja da može bolje je pogrešna, jer bi donela nova zaražavanja i nove probleme... Nismo mi izmislili toplu vodu ili rupu na saksiji, to je ono što se sprovodi i na drugim mestima", podvukao je.

Kisić Tepavčević podseća da sve stručne preporuke, kao što sama reč kaže, piše i donosi struka. Periferna su pitanja ko je doneo koju pojedinačnu odluku, jedini i osnovni cilj nam je da se spreči da se prenese infekcija na osobu koja je osetljiva, kaže doktorka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu