Ministar poljoprivrede: Brašna i kvasca ima dovoljno - iKragujevac


Vesti

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih namirnica za kojima je tražnja porasla zbog epidemije.

Tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje, a država ima određenu količnu brašna i za izvoz u zemlje regiona.

Nedimović je podsetio da je proteklih dana bila velika tražnja i za kvascem, koji se, kaže Nedimović, uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske i nije bilo proizvođača u našoj zemlji, te je zbog toga pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana, ističe, proizvedeno 240 tona kvasca.

Nedimović je podsetio da je u vreme korone pokrenuta još jedna važna proizvodnja, a to je natrijum hipohlorida u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, za koji je Svetska zdravstvena organizacija rekla da je najbolje dezinfekciono sredstvo portiv virusa korona, dodajući da se to sredstvo doprema u kliničke centre u Srbiji.

Osim toga, dodao je, u Župi u Aleksandrovcu je počela i proizvodnja 75 procentnog alkohola gde je juče proizvedeno 10.000 litara, a danas isto toliko, i koja se, takođe, dostavlju zdravstvenim ustanovama.

Govoreći o setvi, Nedimović je rekao da poljoprivrednici imaju dovoljno semena, nafte i đubriva i napomenuo da će država imati razumevanje za poljoprivrednike koji ne stignu da se vrate sa njiva baš do početka policijskog časa.

Ipak, ministar je apelovao na poljoprivrednike da pokušaju sve svoje obaveze da završe na vreme, jer je, ističe, sada najvažnije da brinemo o ljudskim životima.

Nedavne snežne padavine i negativne temperature su, kaže Nedimović, bile loše za jedan deo voćarstva, pre svega za kajsiju i nektarinu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu