Poreska rešenja na adresama obveznika od maja - iKragujevac


Vesti

Uprava za javne prihode i inspekcijske poslove, koja u novoj reorganizaciji Gradske uprave prati poreske prihode lokalne samouprave Kragujevca, izašla je sa podacima da je za prva dva meseca ove godine uspela da naplati 205 miliona dinara od poreza i taksi koje pune gradski budžet.

U Upravi za javne prihode najavljuju da bi poreska rešenja na adresama obveznika trebalo da budu već od maja.

Sve do maja, za kada je planiran start distribucije rešenja sa poreskim zaduženjima, inače centralizovan u Srbiji, građani će, kao i do sada, prve rate ovogodišnjih poreza na imovinu plaćati okvirno, na osnovu prošlogodišnjih rešenja.

Lokalna poreska administacija je za prva dva meseca ove godine gradskom budžetu obezbedila 1,75 milijardi dinara, što je 80 procenata planiranih prihoda. Trend rasta naplate, kažu u upravi, iz godine u godinu je veći.

Porez na imovinu u Kragujevcu, prema podacima uprave, plaća oko 68.000 obveznika, 830 privrednika koji vode poslovne knige, dok su rešenja za komunalne takse protekle godine bila poslata na 570 adresa.

Poreznici se žale da je broj Kragujevčana koji koriste internet da bi proveravali stanje sopstvenog poreskog računa i dalje mali.

Najavljuju i novine oko utvrđivanja i naplate ekološke takse, koja je na osnovu uredbe trebalo da startuje početkom godine, ali se čekaju preciznija uputstva i platforma koja bi sve to i elektronski mogla da isprati, a kako bi o svemu mogli da informišu građane.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu