Potpisan ugovor o saradnji kragujevačkog Univerziteta i kineske kompanije Dahua - iKragujevac


Vesti

Kragujevački Univerzitet i predstavnici kineske multinacionalne kompanije Dahua potpisali su ugovor o saradnji.

Delegacija iz Kine došla je u Kragujevac jer je u našem gradu prepoznala brojne mogućnosti za saradnju sa Fakultetom inženjerskih nauka u oblasti IT tehnologija.

Prilikom boravka u Kini, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić ugovorila je ovaj susret, a ugovor koji je potpisan između kineske kompanije Dahua i kragujevačkog Univerziteta imaće veliki značaj za grad i ovu visokoobrazovnu ustanovu.

Dahua tehnolodži je druga kompanija u svetu po proizvodnji kamera za nadzorne sisteme.

Na osnovu najpreciznijih mehanizama sistem reaguje prilikom požara, elementarnih nepogoda, poplava, a može da se koristi i u bankarskom sektoru kada je reč o nadzoru objekata. Sve je povezano preko „pametnih kamera“, a sistemom upravlja softver.

Sistemom koji je povezan bežično, Kinezi ostvaruju ogroman privredan rast koji iznosi 25 procenata, navodi rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović. Kineska kompanija našla je nove partnere u Kragujevcu.

Sastanak u Rektoratu organizovan je posredstvom načelnice Šumadijskog upravnog okruga, Biljane Ilić Stošić, koja je prilikom boravka u Kini prošle godine u novembru ugovorila ovaj susret.

Prema rečima rektora Filipovića, u Beogradu uspešno radi sistem za nadzor kompanije Dahua na aerodromu Nikola Tesla.

Ovo kinesko preduzeće doniraće opremu, servere, računare i kamere Univerzitetu u Kragujevcu.

Dogovorena je i saradnja u oblasti stipendiranja i stažiranja budućih akademaca, a studenti kragujevačkog Univerziteta imaće priliku i da se usavršavaju na međunarodnim predavanjima, na kojima će ih edukovati najbolji kineski inženjeri iz ove oblasti.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu