Dr Kon upozorava: Preti nam epidemija malih boginja, rubeola i zauški jer opada vakcinacija MMR-om - iKragujevac


Vesti

Obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeole, ponovo se u toku prošle godine smanjio, i ukoliko ponovo ne krene uzlaznom putanjom Srbija bi opet mogla da se suoči sa epidemijama ovih bolesti.

Na ovo je na društvenoj mreži Fejsbuk upozorio primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, pozivajući se na podatke o vakcinaciji u srpskoj prestonici.

- Rezultati sprovedene imunizacije na teritoriji Beograda u 2019. su takvi da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo epidemije zaušaka, malih boginja i rubeole, ukoliko se ne vrati obuhvat sa MMR na nivo od 2018. godine - naveo je dr Kon.

On je dodao i da se ozbiljno povećava rizik i od pojave difterije.

- Ozbiljno se povećava rizik i od pojave difterije jer godinama unazad sve revakcinacije protiv difterije su znatno ispod 90 odsto. Zakon se mora primenjivati ili se mora javno reći (što je naravno neprihvatljivo) da nismo u stanju da sprovodimo obaveznu imunizaciju. Da li iko može da zamisli karantin u Srbiji... Čisto pitam... - napisao je dr Kon.

Kako nam se ne bi ponovile 1997., 2007., i 2017. godina, kada smo imali epidemije malih boginja, neophodno je da obuhvat vakcinacijom bude iznad 95 odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" vakcinacija MMR-om na teritoriji Srbije u 2018. godini sprovedena je sa obuhvatom od 93,4, dok je u 2017. godini, kada smo imali epidemiju ona iznosila tek 85,2 odsto.

Najveća epidemija malih boginja u Srbiji, da podsetimo, bila je 1997. godine kada je obolelo oko 4.000 ljudi i umrlo sedam osoba. Deset godina kasnije u Srbiji javila se još jedna epidemija koja se u Vojvodini prelila iz marginalizovanih grupa u opštu populaciju i kada je zaraženo oko 380 ljudi.

Poslednji put, male boginje su Srbiju pogodile 2017. godine i 2018. godine. Tada je obolelo 5.318 osoba, dok je 15 umrlo.

Poslednji slučaj malih boginja na teritoriji Srbije zabeležen je u Boru u junu prošle godine.

Vakcinacija u Srbiji protiv malih boginja počela je 1971. godine primenom monovalentne vakcine. 1981. godine počela je primena kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1994. godine.

Istovremeno, od 1994. godine započelo je davanje druge doze MMR vakcine, najpre u dvanaestoj, a od 2006. godine u sedmoj godini života, s obzirom na to da oko 5 odsto osoba vakcinisanih samo jednom dozom vakcine ne razvije imunitet protiv malih boginja.

 

Izvor: telegraf 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu