Nema opasnosti od Korona virusa u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Svakoga dana stižu nove informacije o broju obolelih od Korona virusa. Međutim, uprkos strahu koji vlada na društvenim mrežama, lekari napominju da nema razloga za paniku i da ne treba izbegavati lokalne kineske radnje ili kineske restorane jer Korona virusa u našoj zemlji nema.

Iz Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu navode da su sve osobe koje su bile u Kini podvrgnute detaljnom lekarskom pregledu i da su sve dobrog zdravstvenog stanja.

Početak 2020. godine obeležila je epidemija Korona virusa. Dok se situacija u svetu polako smiruje, a intenzitet broja obolelih je slabiji nego prethodnih dana, čini se da se najveća polemika vodi oko toga da li treba kupovati u lokalnim kineskim radnjama.

Iako u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj Korona virusa, pojedini građani iz preostrožnosti izbegavaju kineske radnje, dok ih drugi rado posećuju vodeći se mišlju da ih drže „domaći“ Kinezi koji nisu dugo napuštali granice naše zemlje.

U kragujevačkim radnjama straha od virusa nema.

U Institutu za javno zdravlje tvrde da je Korona virus odavno poznat i da izaziva respiratorne infekcije.

Sličan je SARS-u, ali ima određene genetske izmene što ga čini lakše prenosivim, te stoga i ovoliki broj obolelih.

Dodaju da razloga za paniku nema jer su preduzete sve zdravstvene mere.

U kragujevačkom Institutu za javno zdravlje potvrđuju da Korona virus nije stigao kod nas, a građani ne treba da se plaše potencijalne zaraze jer se virus ne prenosi preko stvari, a ni prodavci i vlasnici radnji nisu u skorije vreme posećivali Kinu.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu