Saradnja i podrška Velike Britanije u realizaciji započetih ali i novih projekata - iKragujevac


Vesti

Prva zvanična poseta gradu Kragujevcu, ambasadorke Velike Britanije u Srbiji NJ.E. Šan Meklaud, bila je prilika za razgovor sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem o budućoj saradnji, jačanju bilateralnih odnosa fokusiranim na budućnost u oblasti digitalizacije, otvorenih podataka i zelene ekonomije.

Gradonačelnik je iskazao veliko zadovoljstvo posetom nedavno postavljene ambasadorke Meklaud i upoznao je sa istorijom Kragujevca, prvom prestonicom moderne Srbije, kao i sa trenutnom situacijom u gradu. Na sastanku je bilo je reči o pravcima razvoja grada – o automobilskoj industriji, IT sektoru, Univerzitetu.

Ambasadorka je rekla da Velika Britanija želi Srbiji, pa i našem gradu, da prenese svoja iskustva u borbi protiv klimatskih promena i razvoju zelene ekonomije.

Na sastanku je između ostalog predstavljen projekat „Portal otvorenih podataka“ (https://www.data.kragujevac.rs/) koji je podržan i iz fondova Velike Britanije. Kragujevac je jedini grad u Srbiji koji ima svoj portal otvorenih podataka, na kome su predstavljeni podaci o potrošnji energije u javnim zgradama.

Ovom prilikom je rečeno i da je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je javni saobraćaj učinio dostupnim na google mapama. Prof dr Vladimir Nedić, autor portala je predstavio i aplikaciju koja je trenutno u izradi, koja je takođe finansirana od strane fondova Velike Britanije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Ova aplikacija će omogućiti građanima da u realnom vremenu vide za koliko minuta im stiže autobus i koliko putnika ima u njemu. Takođe će biti u prilici da popune i kratku anketu o nivou zadovoljstva ovom uslugom.

Ambasadorka je pokazala veliko interesovanje za sve servise koji će omogućiti građanima lakše korišćenje javnog prevoza.

Član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“ Danilo Savić upoznao je goste sa najvažnijim aktivnostima koje grad preduzima u oblasti smart i informacionih tehnologija – izgradnja državnog i gradskog Data centra i organizaciju hakatona (događaja koji imaju za cilj uključivanje mladih u razvoj rešenja problema koji postoje u lokalnim zajednicama).

Britanska delagacija je iskazala spremnost za dalju saradnju i pomoć u realizaciji kako započetih, tako i novih razvojnih projekata.

Sastanku su prisustvovali i Zoran Đorović, zamenik načelnika Gradske uprave za razvoj i Ana Radojević, energetski menadžer.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu