Proleće kad mu vreme nije se opasno poigrava sa našim organizmom: Zašto je ovo pravi raj za viruse? - iKragujevac


Vesti

Temperature koje su iznad proseka za ovo doba godine nam i te kako prijaju, ali morate znati da ovakvo vreme može više da nas razboli nego "debeli" minus.

Ne morate biti meteoropata da bi vam nagle promene vremena uticale na endokrini sistem, posebno na hormone.

Zašto?

Pa, nagle promene vremena podstiču lučenje kortizola, poznatijeg kao hormona stresa. Upravo povišen nivo ovog hormona pojačava razdražljivost i osetljivost na bol jer se ujedno smanjuje i lučenje endorfina. Sve to negativno utiče na naš imunitet čime se daje zeleno svetlo bakterijama i virusima koji vrebaju i čekaju svoju priliku.

S druge strane, toplo vreme idealno je za viruse koje izazivaju prehladu, pa je ovih dana potrebno unositi što više vitamina i jačati imunitet.

Zašto visoke temperature zimi nisu dobre?
Ako zima zbunjuje biljke, pa maslačak procveta kao da je proleće, tako i pšenica kreće da raste ne znajući da je čeka prvi mraz.

Isto je i sa ljudima.

Umesto da se oblačimo toplije, pijemo čajeve i jačamo svoj imunitet, toplo vreme nas mami da zbacimo slojeve odeće sa sebe i uživamo u toplim danima. U tome nema ničeg lošeg, osim toga što se u većini slučajeva previše opustimo i zaboravimo da je zima, pa nazebemo.

Kako jačati organizam da nas prvo zahlađenje ne pokosi?
Vodite računa o ishrani

Jednolična ishrana dovodi do usporavanja metabolizma, ali i gomilanja toksina koji brzo postaju teret za imuni sistem. Pravilna i izbalansirana ishrana koja podrazumeva unošenje svih nutrijenata je ključ do jakog imuniteta. A ovo su samo neke od namirnica koje se obavezno moraju naći na vašoj trpezi: jogurt, beli luk, čaj, voće, med, đumbir.

Spavajte

Samo jedna neprospavana noć može oslabiti imunitet i koštati nas 10 dana provedenih u krevetu. San je zaista pola zdravlja, pa minimum sedam do osam sati sna dnevno ima jak uticaj u borbi protiv virusa i bakterija. Štaviše, jedna studija je pokazala da osobe koje spavaju samo četiri sata dnevno proizvode duplo manje antitela neophodnih za borbu protiv virusa i bakterija.

Ne izlažite se stresu

Stres je emocija, stoga morate naći način da se nosite sa njom. Nađite vreme za sebe, izbegavajte ljude koji vas iscrpljuju i pokušajte da se suočite sa problemima umesto što ih gurate pod tepih.

Vežbajte

Da, uz redovnu ishranu fizička aktivnost je više nego važna u borbi za zdrav imunitet. Osim što se kroz znoj rešavate toksina, rešavate se i stresa. Bolja cirkulacija koju dobijate vežbanjem će podstaći rad belih krvnih zrnaca koji igraju najvažniju ulogu u odbrani tela od bolesti.

Smejte se

Možda zvuči kao kliše, ali je potpuno tačno. Jak imunitet zavisi i od vašeg pogleda na svet. Imajte na umu da su osobe koje su optimistične manje bolesne od onih koji na svet gledaju crno.

 

Izvor: Telegraf

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu