U Kragujevcu obeleženo 105 godina od smrti dr Elizabet Ros - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac i Crveni krst juče su  obeležili 105 godina od smrti dr Elizabet Ros, prve doktorke iz stranih medicinskih misija koja je lečeći ranjene i obolele od pegavog tifusa u kragujevačkoj bolnici preminula 14. februara 1915. godine.

Tim povodom je u Svečanom salonu Gradske uprave organizovan prijem kome su prisustvovali NJ.E. ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud, NJ.E. ambasadorka Australije Rut Stjuart, predstavnica ambasade Kanade Pegi Stil, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS Svetozar Aleksov, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za međunarodnu i unutrašnju saradnju Aleksandar Štajn, predstavnici Ministarstva odbrane, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije i drugih institucija.

U ime grada Kragujevca goste je pozdravila dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Sa posebnim pijetetom, emocijom herojstva i ljubavi, ali i zaloga za budućnost Kragujevac se po 105. put seća naše engleskinje dr Elizabet Ros i heroina 20. veka koje su prižile ruku srpskom narodu i dale svoje živote u odbrani slobode i profesije, kazala je dr Damnjanović. Za Kragujevac, za struku i za sve ljude koji se bore za slobodu, dostojanstvo, humanost a pre svega za budućnost naše zemlje i čitave planete 14. februar je veliki dan, dodala je ona i poručila da srpski narod pamti ovaj plemeniti podvig i vraća istom dobrotom, privrženošću i istom posvećenošću.

NJ.E. ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud zahvalila se gradu Kragujevcu i Kragujevčanima na svemu što čine da očuvaju sećanje na sjajne žene, a s obzirom na to da u Kragujevcu boravi prvi put, ona je kazala da joj je namera da razgovara i o mogućnostima buduće saradanje.

Kragujevac je grad koji redovno posećujem i svaki put me dirne ljubaznost i toplina ne samo zvaničnika već i građana, humanitarnih organizacija i mladih ovog grada koji se sećaju i iskazuju poštovanje prema hrabrim bolničarkama i lekarima iz Ujedinjenog kraljevstva, Australije i Kanade, kazala je NJ.E. ambasadorka Australije Rut Stjuart i izrazila zadovoljstvo što ovakvi događaji stvaraju čvrste i neraskidive veze koji nastavljaju da se razvijaju.

Izrazivši žaljenje zbog velikih gubitaka Srbije tokom Velikog rata predstavnica kanadske ambasade Pegi Stil istakla je hrabrost srpskog naroda koji se ujedinjenim snagama borio protiv velikog zla i svega što ih je zadesilo u ratu. Zajedno sa kanadskim volonterima i zdravstvenim radnicima radili su najčasniju stvar – spasavali živote, rekla je predstavnica ambasade Kanade i izrazila zadovoljstvo što svi zajedno radimo na očuvanju sećanja svih koji su izgubili svoj život i pomogli u tom trenutku.

Srbija i Odbor za negovanje tradicije oslobodičalkih ratova tokom cele godine svima koji su dali život za Srbiju i van nje odaje poštu, čime svojim građanima šalje poruku o vrednostima i idealima kojima treba težiti, rekao je državni sekretar Svetozar Aleksov. Doktorke iz stranih misija su došle u Srbiju da pomognu našim građanima u vrlo teškim trenucima 1915. godine i život nisu dale za svoju otadžbinu, već za još veći ideal – za čovečanstvo zbog čega im država Srbija odaje veliko poštovanje, poručio je Aleksov.

Inače, Crveni krst je povodom godišnjice smrti dr Elizabet Ros u Svečanom salonu priredio izložbu fotografija svih žena iz Australije, Kanade i Velike Britanije koje su nesebično pomagale srpskom narodu u najtežim trenucima, a na Varškom groblju gde su sahranjene Dr Elizabet Ros, Mejbl Dirmer i Lorna Feris održan je pomen i položeni venci.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu