Devet miliona dinara iz budžeta grada za mere aktivne politike zapošljavanja - iKragujevac


Vesti

Ukupan iznos za realizaciju četiri mere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini je 16,3 miliona dinara, od čega je grad iz budžeta opredelio devet miliona dinara – dva više u odnosu na prethodnu godinu. Zahvaljujući ovim merama, kako je planirano, radno će biti angažovano 71 uglavnom teže zapošljivo lice.

Programi i mere koje grad Kragujevac sprovodi preko Saveta za zapošljavanje i lokalnog tržišta rada deo su Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za tekuću godinu, koji su danas usvojili odbornici Skupštine grada na 31. redovnom zasedanju. Donošenje ovakvog dokumenta, koji je u skladu sa Nacionalnim acionim planom zapošljavanja, omogućiće proces praćenja i procenu stanja na tržištu rada, kako bi se mere aktivne politike zapošljavanja uskladile sa stanjem i potrebama lokalne zajednice, u cilju smanjenja nezaposlenosti kao jednog od uslova lokalnog ekonomskog razvoja.

Na današnjoj sednici, pored ostalog, usvojen je Program kontrole zdravstvene bezbednosti hrane sa gradskih tržnica. Redovnom, kontinuiranom kontrolom zdravstvene bezbednosti hrane koja se prodaje na gradskim tržnicama obezbediće se prodaja zdravstveno bezbedne hrane kao i smanjenje alimentarnih oboljenja izazvanih mikrobiološkom kontaminacijom hrane (mlečnih proizvoda, jaja, meda, sirovog mesa i suhomesnatih proizvoda) i oboljenja izazvanih hemijskom kontaminacijom hrane teškim metalima i pesticidima (voće i povrće).

Takođe, usvojen je i Program očuvanja oralnog zdravlja dece predškolskog i školskog uzrasta na teritoriji grada Kragujevca. Programom, čiji je nosilac Institut za javno zdravlje, minimalno će biti obuhvaćeno 300 predškolaca i 800 dece školskog uzrasta, kao i vaspitači i prosvetni radnici od kojih se očekuje da utiču na formiranje zdravih stilova života i dobrih higijenskih navika kod dece.

Na sednici gradskog parlamenta, pored ostalog, odbornici su razmatrali i dali saglasnost na programe poslovanja i finansijske planove ustanova kulture i sportskih privrednih društva. U okviru tačke izbori i postavljenja za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad „Solidarnost“ imenovan je Vladan Jovanović diplomirani socijalni radnik, koji je istovremeno podneo ostavku na mesto odbornika u gradskoj skupštini. Mandat je dodeljen Mirjani Vujanić – Šigi sa izborne liste VEROLJUB VERKO STEVANOVIĆ – ZAJEDNO ZA ŠUMADIJU ( DEMOKRATSKA STRANKA, ZZS ).

U radu gradskog parlamenta od danas učestvuje i novoformirana odbornička grupa „Svi na ovu stranu“ čiji je šef Milan Urošević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu