Druga faza projekta Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je predstavljena druga faza projekta Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi koji sprovode Stalna konferecnija gradova i opština i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Druga faza projekta predviđa niz aktivnosti čiji je cilj podrška gradovima i opštinama, Nacionalnoj akademiji za javnu upravu kao centralnoj instituciji za stručno usavršavanje, zatim Savetu za stručno usavršavanje zaposlenih u JLS kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Reč je o naprednijem paketu drugačije koncepcije koja se tiče kompetencije kadrova predviđenih promenom zakona i pripremom za sledeći korak. Druga faza uključuje još 30 novih lokalnih samouprava i akcenat je na stručnom usavršavanju zaposlenih i usaglašavanju sa promenama zakona.

Novi zakon o zaposlenima u autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave uvodi napredni sistem upravljanja ljudskim resursima kako bi pomogao rukovodiocima u lokalnoj samoupravi da problem većeg broja poslova koje treba da obavi isti broj ljudi, uspešno reše, rekao je prof. dr Dejan Vučetić konsultat na projektu. Pre dve godine pokrenuta je prva faza projekta Upravljanja ljudskim resursima u kojoj je, prema opštem stavu Saveta Evrope, grad Kragujevac ostvario vrlo značajne rezultate. Očekujemo da će se u drugoj fazi dodatno unaprediti sistem upravljanja ljudskim resursima u smislu povećanja kompetencija zaposlenih za sve poslove koji su u međuvremenu uvedeni, odnosno uskladiti ciljeve jedinice lokalne samouprave grada Kragujevca sa ciljevima svakog zaposlenog, njegovim kompetencijama, stručnošću i daljim samousavršavanjem kako bi ceo sistem koherentno funcionisao, objasnio je on.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović je istakao značaj stručnih saveta i mišljenja Saveta Evrope i EU o odlukama i akta koje bi trebalo izmeniti kada su u pitanju ljudski resursi, obrazovanje i obuka kadrova. U prvoj fazi projekta realizovanoj uz podršku EU i Saveta Evrope grad Kragujevac je dobro ocenjen i očekujem da ćemo i u drugoj fazi imati dobre ocene, komentare i kritike, kazao je predsednik Skupštine Miroslav Petrašinović. Saveti stručnih lica iz Saveta Evrope će nam pomoći da akta na dobar način sistematizujemo, uredimo i propišemo dobra pravila kako bi svim zaposlenima bilo omogućeno da kontinuirano napreduju a krajnja usluga prema građanima bude što kvalitetnija i bolja. Na taj način će, izrazio je uverenje Petrašinović, grad Kragujevac kada su u pitanju stručno usavršavanje kadrova, njihovo praćenje i kadrovska rešenja, zadržati visok rejting.

Projekat traje do kraja marta 2021. godine a ukupna vrednost je četiri miliona evra.

 

 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu