Kragujevački doktori spasili ženu sa smrtonosnim povredama srca - iKragujevac


Vesti


U KC Kragujevac je u subotu 08.02.2020. u večernjim časovima, dežurna ekipa u hospitalnom delu UC učinila veliki medicinski podvig.

Povredjenoj pacijentkinji M.A. (1977.) je ušiveno kucajuće srce zbog povrede nastale ubodom oštrim predmetom.

Kako saznajemo, pacijentkinja je dijagnostikovana ubodna rana srčanog mišića i hitno je operisana. Dežurna ekipa koju su činili grudni hirurg, Doc. dr Miloš Arsenijević, vaskularni hirurg dr Vuk Joković i anesteziolozi dr Katarina Pavlović i dr Vladimir Vukićević su uspeli da zajedničkim naporima stabilizuju stanje pacijentkinje i vrate je u život. Ovakav tip povreda, kako kažu upućeni, preživi do 15% pacijenata i ishod najviše zavisi od spremnosti medicinskog osoblja da brzo deluje.

Srce žene u svojim rukama je držao Doc. dr Miloš Arsenijević, vođa hirurškog tima na toj operaciji.

- Operacija je bila teška i neizvesna. Učinjena je hitna torakotomija i potom je ušiven pocepani srčani mišić. Operacija je trajala oko dva i po sata. Moram da napomenem da bez vrhunskog tima i sjajnih kolega, ova operacija sigurno ne bi bila završena sa srećnim ishodom po život pacijentkinje.

milosarsenijevic.jpg

- Pacijenktinja se trenutno nalazi u odseku intenzivne nege pod budnim očima lakara, oporavlja se od operativnog zahvata i van životne opasnosti je.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu