Protokol o saradnji između turske opštine Bagdžilar i grada Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik opštine Bagdžilar Lokman Čagiridži potpisali su Protokol o saradnji čiji je cilj razmena znanja i iskustava, naročito u oblasti kulture, turizma, očuvanja urbane i istorijske baštine, razvoja interkulturalnog dijaloga i mirovnog napretka. Povezuje nas ne samo istorija, nego i kultura, običaji i navike naroda i to je ono na čemu treba graditi buduću sradnju, istakao je gradonačelnik Nikolić. Kragujevac sa ambasadom Republike Turske ima odličnu saradnju, radili smo zajedno na mnogim projektima, i verujem da će u budućnosti ta saradnja biti sve jača. U Kragujevcu ima i nekoliko investitora iz Turske koji su ovde otvorili svoje fabrike, tako da verujemo da ćemo i u oblasti privrede moći da sarađujemo. Kragujevac ima tradiciju u oblasti industrije, stara smo srpska prestonica, otvoreni smo za saradnju na svim poljima i mnogo nam je drago što potpisivanjem Protokola činimo prvi korak ka uspostavljanju, nadam se, dugoročne saradnje.

Istanbul kao metropola sa 16 miliona stanovnika, u svom sastavu ima veliki broj opština i regiona. Bagdžilar sa 800 000 stanovnika, jedna je od 30 – tak opština. U samoj opštini stanovništvo je mešovito, pored domicilnog ima Bugara i Srba, rekao je pored ostalog Čagiridži predstavljajući Bagdžilar. U oblasti poljoprivrede prvenstveno smo se bavili vinogradarstvom, a industrija je bila bazirana na čeliku i metalu. Međutim, u poslednjih osam godina primat ima turizam. Pridajemo veliki značaj početku saradnje sa Kragujevcem, rekao je Lokman Čagiridži koji je pojasnio da ta opština u svim zemljama, od Kazahstana do Nemačke, ima slične relacije sa brojnim opštinama u Albaniji, Poljskoj, Makedoniji, Bugarskoj. Balkan je za nas veoma interesantna zona i izrazio nadu da će tako biti i u Srbiji. Namera je, kako je rečeno prilikom današnjeg poptisivanja Protokola da saradnja vremenom preraste u pobratimstvo.

Inače, tokom dana gosti iz Turske obišli su Amidžin konak, a sa predstavnicima Univerziteta u Kragujevcu razgovarali su o povezivanju sa Univerzitetom u Istanbulu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu