Predstavljene mogućnosti pametne rukavice - iKragujevac


Vesti

Uorganizaciji Saveza slepih Srbije i Okružne organizacije Saveza slepih u saradnji sa kompanijom „Anoris Technology”, u Kragujevcu je danas promovisana i testirana Pametna rukavica za slepe „Anora“. Pametna rukavica je elektronski, multifunkcionalni, inovativni uređaj, jedinstven u svetu, koji je proizveden u Srbiji sa ciljem da slepima pomaže da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. Funkcije koje rukavica poseduje su: orijentacija u prostoru, detekcija prepreka i objekata, boja, intenziteta svetlosti i novčanica, panik dugme, sat i datum, bezbednosni poziv i povezivanje sa telefonom.

U ime grada Kragujevca promociji Pametne rukavice prisustvovala je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Na prošlogodišnjem savetovanju Saveza slepih Srbije održanog u Kragujevcu predstavljene su funcije koje ima ovo pomagalo od izuzetnog značaja za samostalno funckionisanje slepih i slabovidih lica, a naročito za mlade koji su u inkluzivnom sistemu obrazovanja kao i za zaposlena slepa i slabovoda lica ili ona koja žive potpuno sami, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća. Rukavica je dobro pomagalo i u ovom momentu moguće je dobaviti malom broju korisnika kroz projektne aktivnosti Udruženja. Međutim, to nije dovoljno jer krajnji cilj jeste ulazak na listu Republičkog fonda, a tome prethodi procedura kod Direkcije republičkog fonda, zatim Agencije za lekove i odobravanje ove rukavice kao evidentnog pomagala za slepe i slabovide.

Pametna rukavica predstavlja novi vid podrške slepim i slabovidim licima koja će značajno olakšati svakodnevni život i pružiti neophodnu sigurnost u samostalnim dnevnim aktivnostima osobama oštećenog vida, kaže Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije. Ona je najbolja kombinacija uz korišćenje belog štapa, tako da predstavlja veliku pogodnost za slepe i slabovide u nekom samostalnom i bezbednom kretanju.

Govoreći o svom izumu, Nikola Krstić, direktor Kompanije „Anoris Technology” je istakao da je njena osnovna namena pružanje pomoći slepim i slabovodim licima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Kada se stavi na ruku, rukavica se uključi, kao i set senzora, koji omogućava rukavici da prikuplja informacije iz okoline. Povezivanjem na mobilni telefon, korisnici mogu da dobiju i informacije o datumu ili koliko je sati kao i da se aktivira hitni poziv prijatelja ili hitne pomoći. Rukavica za sada ima deset funkcija, ali je plan da konačna verzija ima još više, kaže Nikola, student druge godine Računarskih nauka na Računarskom fakultetu u Beogradu koji je rukavicu patentirao još u srednjoj školi za takmičenje u preduzetništvu.3-2 (2).jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu