Krajem godine kamen temeljac za novu autobusku staniicu - iKragujevac


Vesti

Ovu godinu u Kragujevcu će obeležiti investicije u oblasti izgradnje komunalne infrastrukture. Pored izgradnje javne nadzemne garaže, očekuje se rekonstrukcija Tržnice, postavljanje novih autobuskih stajališta i rekonstrukcija postojećih, kao i uređenje stacionarnog saobraćaja.

Član Gradskog veća za komunalnu privredu, Vladimir Maksimović kaže da će kamen temeljac za novu glavnu autobusku stanicu biti postavljen krajem ove godine.

Budžet za komunalnu privredu za ovu godinu veći je na gotovo svim pozicijama, pri čemu nisu uvećavane subvencije.

Najviše novca iz gradske kase opredeljeno je za saobraćaj. Oko 250 miliona dinara izdvojeno je za održavanje gradskih saobraćajnica, a značajna finansijska sredstva biće utrošena za investicije u putnu infrastrukturu.

U prošloj godini urađeno je više od 40 ulica i preko 20 kilometara potpuno novih puteva na seoskom području. Početak izgradnje glavne autobuske stanice najavljen je za kraj ove godine.

„Što se tiče izgradnje glavne autobuske stanice, u toku je izrada tenderske dokumentacije i objavljivanje tendera očekuje se sredinom februara.

Moram da kažem da će taj tender biti po žutoj fidi knjizi što znači da će i projektovanje i izgradnja biti obuhvaćeni tenderom, neće biti posebno prvo projektovanje, pa onda izgradnja,“ izjavio je Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalnu privredu

Cene komunalnih usluga nisu menjane godinama jer, kako navode u gradskoj upravi, nisu želeli da građani finansiraju višak zaposlenih u lokalnom komunalnom sektoru. One će biti predmet analize u ovoj godini, što ne mora nužno da znači i njihovo povećanje.

„Sada kada smo završili racionalizaciju videćemo na čemu smo sa komunalnim uslugama, da li one stvarno koštaju onoliko koliko nas koštaju da proizvedemo tu uslugu, jer definitivno komunalna delatnost nije nešto od čega treba praviti profit.

Ona treba da bude pružena građanima na najkvalitetniji mogući način, po najjeftinijoj mogućoj ceni,“ dodao je Maksimović

Već sada je poznato da će biti smanjena cena komunalnih usluga u sektoru održavanja gradskih grobalja. Ostale će zavisiti od strukture trškova koji učestvuju u formiranju cene. To praktično znači da će cene komunalnih usluga biti na nivou cene koštanja.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu