PO OCENI ČUVENOG LISTA GARDIJAN: Atomska banja – idealna doza zdravlja - iKragujevac


Vesti

Po oceni čuvenog britanskog lista „Gardijan“ Atomska banja u Gornjoj Trepči uvršćena je u top deset banja u istočnoj Evropi. Lekovita voda, prirodno okruženje i savremene terapije, autori teksta ističu kao preporuku za banju pod Vujnom.

O izvorima vode u banji ušuškanoj u vujanske šumovite predele zna se skoro 130 godina, kada je izgrađeno prvo banjsko kupatilo. Ovo prirodno lečilište prošle godine posetilo je više od 12 hiljada gostiju.
„Odgovara u svakom pogledu. I zdravstveno, i rehabilitaciono, i radi odmora. Vodim poreklo iz ovih krajeva, s majčine strane, tako da se ja baš bukvalno osećam kao kod svoje kuće“, kaže jedna od redovnih gošći.

U blagodeti banje uverila se i Zora Đurđević iz Kovina koja je već deset dana na terapiji i zadovoljna je kako uslugom tako i smeštajem.

Temperatura blago radioktivne vode koja izvire u Atomskoj banji je oko 29 stepeni, jedinstvena je po sastavu. Sadrži i veoma retke hemijske elemente koji pogoduju u lečenju neuroloških, reumatskih i oboljenja perifernih krvnih sudova.

„Preporučuje se dva puta dnevno kupanje u našoj vodi a nakon toga odmor do sat vremena. Takođe, u sklopu lečenja pacijenti mogu koristiti i ostale terapijske procedure. To su elektro terapija, kinezi terapija i manuelna masaža“, ističe Ana Stevanović Sretović, glavni terapeut.

Iako je voda najveće blago, delotvornost terapija, kažu, duguju i idealnoj nadmorskoj visini, magnetnom polju, ali i stručnom kadru i investicijama u rekonstrukciju i izgradnju objekata.

„Mi smo jedna potpuno razvijena medicinska zdravstvena priča koja koristi te tradicionalne načine lečenja odnosno koristi vodu, a s druge strane, opremljeni smo najsavremenijom opremom koju poznaje savremena fizikalna medicina i medicina uopšte“, navodi dr Lidija Obradović Bursać, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju.

Britanski Gardijan je sve to opisao kao idealnu dozu zdravlja, zbog koje posetioci blistaju i iznova se u banju pod Vujnom vraćaju.

(RTS)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu