PRETI LI KORONAVIRUS SRBIJI? Naš epidemiolog otkriva: "Imaćemo PUNE RUKE POSLA, ali Kina će URADITI NAJVIŠE" - iKragujevac


Vesti

Rizik da novi koronavirus, koji je ponikao u Kini, stigne u Srbiju, za sada je mali, a ono što je dobro jeste da on nije pokazao sposobnost ubrzanog prenošenja kaže epidemiolog dr Predrag Kon. On kaže da je vanredna situacija proglašena samo u Kini, koja će, kako je istakao, uraditi posao za ceo svet jer su preduzeli mnogo ozbiljne mere.

- Vanredna situacija jeste u Kini, konkretno u Hubeju i Vuhanu, provincijama i gradovima koji su zahvaćeni koronavirusom. Kod nas ni u kom slučaju nije, a ni na globalnom nivou - kaže dr Kon i dodaje:

- Samom pojavom koronavirusa, pretnja postoji ali Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou već samo u Kini koja će, verovatno, dobiti svu moguću pomoć, uključujući i laboratorije i kadrovske, i eventualno materijalnu pomoć.

Prema njegovim rečima, novi koronavirus za sada nije pokazao sposobnost ubrzanog prenošenja, što govori da trenutno nema veliki potencijal.

- Prošlo je više od 3 nedelje, a ovaj koronavirus nije pokazao sposobnost ubrzanog prenošenja već se dokazalo prenošenje u porodicama, eventulano kod zdravstvenih radnika. Tako da ovaj koronavirus nema tako veliki potencijal. To je bitno razumeti, a što ne znači da ne može da ga stekne kasnije. Sa druge strane, još nemamo nije poznat ni njegov period inkubacije. Imamo samo iskustva od ranijih koronavirusa - SARS-a i MERSa, kod kojih je maksimalna inkubacija do 14 dana, odnosno od od 2 do 14 ali baš za ovaj Novel COV 2019, nemamo - navodi dr Kon.

On kaže da što se tiče Srbije zasad možemo samo da očekujuemo da će lekari, odnosno epidemiološke službe, imati pune ruke posla, jer će se kontrolisati putnici i svi ostali u periodu kada je i grip u uzletu i ima drugih respiratornih infekcija.

- Ja ne očekujem ništa osim jako puno posla. Biće ogroman posao pratiti u zimskom periodu sve koji dolaze a mogu da imaju kijavicu, anginu, razne respiratorne infekcije uključujući i grip koji je sada u uzletu. Biće potrebno to nadzirati i eventualno otkriti slučajeve koronavirusa i onda ih odmah izolovati. Naravno, svi koji su uključeni u taj postupak treba da budu odgovarajuće zaštićeni da se i sami ne bi razboleli. I, to je ono što očekujem. Da li će biti nečeg još, ne može čovek da predvidi, jer izmene kod koronavirusa postoje, ali se on do sada nikad nije toliko izmenio da dobije sposobnost ubrzanog prenošenja. To je ono što moramo da pratimo - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Da li treba da se plašimo korona virusa? Pa kako god, plašili se ili ne to neće ništa promeniti. Oprez je svakako koristan, strah ponekad, nekontrolisan strah baš nikad, naprotiv. Pretnja postoji. U ovom trenutku je minimalna. Koliko će dugo trajati? Ne zna se...

Na pitanje da li će oni pune ruke posla imati tek posle kineske Nove godine, ili pre, ističe da je mišljenja da će Kina uraditi posao čitav svet.

- Mere koji su oni preduzeli su vrlo ozbiljne, a problem je što niko neće shvatiti koliko je Kina uradila globalno. Da li bi ikao drugi to radio? Malo je verovatno - smatra dr Kon.

(Srbija Danas)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu