Evo koje vrste čestica utiču na zagađenje vazduha i zašto je njihov uticaj na organizam opasan - iKragujevac


Vesti

Ako pogledamo šta najviše zagađuje vazduh primetićemo da su sve opasne materije - ugljen-monoksid (CO), azot-dioksid (NO2), sumpor-dioksid (SO2), u granicama normale, pa čak i na minimumu. Ono što prlja vazduh su čestice označene kao PM10 ili PM2.5. Dok su svi drugi zagađivači u "zelenoj zoni" ove čestice su ljubičaste.

Kako nastaju PM10 i PM2.5?

One nastaju zbog korišćenja kućnih ložišta, spaljivanja otpada, sAobraćaja, elektrana na ugalj, toplana na ugalj i lož ulje, ali i zbog prašine sa gradilišta. Vetar ne pomaže jer jer će vetar preneti zagađenje iz jednog grada u drugi, a kiša će samo natopiti zemlju nezdravom prašinom, dok će dobar deo otići direktno u reke, jezera i podzemne vode.

Kako se zaštititi?

Da biste zaštitili sebe i svoj dom od ulaska ovih čestica potrebno je kupiti maske koje štite od PM10 i PM2.5 čestica, ali se u Srbiji još uvek ne mogu se kupiti bilo gde. Takođe, ugradnja filtera za vazduh u stanove i kuće podrazumeva grejanje na kila uređaje ili na toplotne pumpe, što je investicija od minimum 5.000 evra.

Jedini način borbe protiv čestica jeste renoviranje elektrana (učestvuju sa 30% u zagađenju) i individualno rešavanje pitanja grejanja na ekološki način (učestvuje sa 60% u zagađenju). Odnosno, ako ste prinuđeni da se grejete na čvrsto gorivo onda je potrebno nabaviti kvalitetnije drvo, pelat ili ugalj. To se može činiti kao veća investicija, ali taj ogrev mnogo bolje sagoreva i greje, pa je zbog toga i isplativiji.

 

Izvor: telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu