Radnici Fiata na produženom odmoru do 15. januara - iKragujevac


Vesti

U automobilskoj kompaniji u Kragujevcu radi oko 5 hiljada radnika koji su na produženom odmoru do 15. januara, a prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Kompanije Fijat Krajsler, Zorana Markovića, radnicima je saopšteno da će doći do spajanja dve velike automobilske kompanije Fijat Krajslera i Kompanije PSA u kojoj su veliki automobilski brendovi Pežo, Sitroen i Opel.

Sindikat i zaposleni u Kompaniji Fijat Krajsler očekuju početak rada fabrike 15. januara što će i dalje usaglašavati proizvodnju sa potražnjom i u 2020. godini, navodi predsednik Samostalnog sindikata Kompanije Fijat Krajsler, Zoran Marković.

Spajanjem Fijata sa Korporacijom PSA došlo bi do proizvodnje novog modela automobila što bi donelo i veću uposlenost zaposlenih, dodaje Marković, koji podseća da je u vlasništvu Republike Srbija 33 odsto kapitala Kompanije Fijat Krajler.

U poslednje vreme sve više se govori o pokretanju proizvodnje novog modela u Kragujevcu kako bi se iskoristio kapacitet fabrike za proizvodnju 200 hiljada automobila godišnje.

Fijat u Kragujevcu bi mogao da zadrži godišnju proizvodnju od 50 hiljada vozila modela 500L, osveženom uvođenjem pogonskih sistema i novih benzinaca.

Procenjuje se da je zajednička tržišna vrednost kompanije Fijat Krajsler i PSA oko 40 milijardi dolara.

Godišnjom proizvodnjom od 8,7 miliona automobila koji silaze sa fabričkih traka ostvaruje se prihod od 170 milijardi evra.

Spajanjem kompanija lidera automobilske industrije u svetu bili bi smanjeni troškovi u cilju obezbeđivanja investicija za nova ekološka vozila na električni pogon.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu