Muzej 21. oktobar – ustanova kulture dostupna za sve - iKragujevac


Vesti

UMuzeju 21. oktobar danas je predstavljen treći segment projekta Muzej 21. oktobar – ustanova kulture dostupna za sve. Promocijom guseničara, pomagala uz pomoć kojeg osobe u invalidskim kolicima mogu da se prevezu uz i niz stepenice, zaokružena je dostupnost sadržaja Muzeja za osobe sa svim oblicima invalidnosti. Prezentaciji su prisustvovali dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Nikola Ribarić, načelnik resorne Gradske uprave.

Ovakvi i slični projekti su od izuzetnog značaja za naše sugrađane i posetioce Muzeja kojima stepenište predstavlja barijeru da obiđe kompletan muzejski sadržaj. Još veći značaj dobija jer je ustanova kulture prepoznala napore lokalne samouprave da otkloni sve barijere i učini dostupnijim i pristupačnijim društveni život grada osobama sa invaliditetom. Projekti su sadržaj Muzeja 21. oktobar i čitavog memorijalnog kompleksa Šumarice učinili dostupnim osobama sa svim oblicima invaliditeta. Može se reći da je uklanjanje barijera započeto senzornom tablom Dodirnimo Šumarice postavljenom zahvaljujući Savezu slepih i slabovidih, nastavili smo zvučnim semaforima, taktilnim stazama i uklanjanjem ivičnjaka. Muzej 21. oktobar je otišao korak dalje, i pored Sportskog centra za rehabilitaciju OSI – Iskre, ovo je ustanova koja je u potpunosti pokrivena indukcionim petljama za nagluve osobe. Ovo je odličan primer i nadam se da će i ostale ustanove da slede primer kragujevačkog Muzeja, rekla je dr Damnjanović.

Prema rečima kustosa Marka Terzića, projketi su izrađeni u saradnji sa predstavnicima organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom, a finansirana su od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Posle postavljenih taktilnih tabli za slepa i slabovida lica, indukcionih petlji u prostoru Muzeja, nabavkom guseničara za lica u invalidnim kolicima otklonili smo sve barijere za naše sugrađane i posetioce Muzeje. Tako će osobama sa svim kategorijama invaliditeta najvažnije poruke i čitav muzejski sadržaj biti dostupan. Finansiranjem sva tri projekta Ministarsvo kulture i informisanja je prepoznalo važnost naše namere i smatram da i ostale ustanove kulture treba da slede naš primer i sadržaj prilagode za sve sugrađane, kaže kustos Marko Terzić, zadužen za izradu i realizaciju projekata.

Danas su saopšteni rezultati i proglašeni najbolji radovi konkursa Dosta su svetu jedne Šumarice koji tradicionalno Muzej 21. oktobar realizuje u saradnji sa lokalnom samoupravom. U ime nagrađenih, diploma i priznanje, uručeni su Slobodanu Stefanoviću, profesoru Srednje stručne škole Kragujevac odakle je najveći broj nagrađenih radova.1-14.jpg

3-14.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu