Nova železnička pruga kod Kragujevca: Raspisana javna nabavka - iKragujevac


Vesti

 Infrastruktura Železnice Srbije raspisala je javnu nabavku za izgradnju nove železničke pruge Sobovica - Lužnice - Krak Batočina u Kragujevcu.

Koridor železničke pruge prostiraće se od radne zone Sobovica-Lužnice do železničke pruge Lapovo-Kragujevac-Kraljevo, Krak Batočina dužine od 16,06 kilometara. Izgradnjom nove železničke pruge u dužini od 15,17 i 0,89 kilometara industrijskog koloseka obavljao bi se transport putnika, materijala, sirovina i gotovog proizvoda - tramvaja.

Period za izradu tehničke dokumentacije, uključujući ishodovanje svih dozvola i odobrenje, ne može biti duži od 35 odsto ukupnog roka za završetak radova, a krajnji rok za završetak radova je 1. maj 2021.

Rok za podnošenje ponuda je 15. januar 2020. godine.

Trasa se celom dužinom nalazi na teritoriji grada Kragujevca. Od odvajanja koloseka sa postojeće pruge do radne zone visinska razlika iznosi oko 130 metara.

Pri projektovanju trase potrebno je pratiti konfiguraciju terena u cilju minimalnih zemljanih radova i svođenja veštačkih objekata na minimalan broj.

Ukrštanja koloseka s postojećim putevima treba racionalizovati, a formirani ukrštaji drumskih saobraćajnica s novom prugom moraju biti uređeni u skladu sa zakonskom regulativom.

Granični elementi za projektovanje trase treba da budu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uslovima i održavanju gornjeg stroja železničkih pruga.

Pruga će se projektovati za javni, putnički i teretni saobraćaj za brzinu 80 kilometara na čas.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu