Zimska služba spremno dočekuje prvi sneg - iKragujevac


Vesti

Zimska služba koju čine javna, javno – komunalna i sva druga preduzeća nadležna za čišćenje i održavanje ulica u zimskom periodu spremno dočekuju prvi sneg, zaključeno je na rednoj sednici Štaba za vanredne situacije. Kompletna mehanizacija je remontovana i svi resursi koji prate rad zimske službe su u ispravnom i radnom stanju – poručuju iz JKP Šumadija Kragujevac. Na zalihama ima dovoljno kamenog agregata, industrijske soli i kalcijum hlorida, tako da su sa devet ekipa, od kojih je pet angažovano u gradu i četiri na seoskom području, spremni i za ekstremno niske temperature.

Na sednici je razmatran i izveštaj o radovima sprovedenim na uređenju vodotokova drugog reda na teritoriji grada. Iako je Operativnim planom za odbranu od poplava ove godine predviđeno čišćenje potoka u Ilićevu, Bresnici, Kozujevu i reke Jasenice u Vlakči, neplanirano je zbog poplava, umesto Kozujevačkog potoka i reke Jasenice, očišćena reka Ždraljica u dužini od jednog kilometra, gde je najveći problem predstavljalo upravo smeće i kabasti otpad koji i pored svih apela upućenih građanima opet završi nadomak vodotokova.

JKP Šumadija izlazeći u susret potrebama građana, umesto dva puta godišnje, sada skoro svakog vikenda odvozi gabaritni otpad potpuno besplatno. Potrebno je samo da građani prijave odlaganje otpada. Nama je mnogo lakše da sve to pokupimo iz dvorišta ili sa javnih površina, nego da ga izvlačimo iz rečnih korita, jer to višestruko povećava troškove i broj angažovane radne snage, rekao je Andreja Ilić izvršni direktor sektora usluga u tom preduzeću.

Pored toga, za uklanjanje divlje deponije ili smeća iz vodotokova nepohodan je i inspekcijski nalog. S obzirom na to da smeće predstavlja veliku opasnost za začepljenje vodotokova prilikom obilnijih padavina, članovi Štaba za vanredne situacije uputili su apel građanima da smeće odlažu na propisan način, a inspekcijskim službama da pojačaju nadzor.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu