Akcija “Zasadi drvo“ u Botaničkoj bašti u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Akciji sadnje stabala u Botaničkoj bašti Kragujevac „Drvo znanja, ljubavi, prijateljstva i mira“ priključio se i dekanat Prirodno-matematičkog fakulteta kragujevačkog Univerziteta.

Profesori ove visokoobrazovne ustanove su se uključili u kampanju „Zasadi drvo“, tako što su posadili 14 sadnica lišćarskog i četinarskog drveća. Najvećoj akciji sadnje stabala u Srbiji „Zasadi drvo“, koja ima za cilj očuvanje zdrave životne sredine, pridružio se i kragujevački Prirodno-matematički fakultet.

Prema rečima organizatora, ovo je početak uređenja Botaničke bašte Prirodno-matematičkog fakulteta, a u okviru akcije prodekani i upravnici instituta zasadili su 14 sadnica raznog lišćarskog i četinarskog drveća. Prvo drvo zasadio je dekan fakulteta prof. dr Srećko Trifunović.

Tokom akcije „Zasadi drvo“ biće zasađeno oko 50.000 sadnica širom Srbije, a planirane su i brojne radionice, kako bi se podigla svest građana o značaju šuma. Tokom kampanje i građani će biti u prilici da posade drvo u kragujevačkoj Botaničkoj bašti.

Ideja o potrebi formiranja Botaničke bašte u Kragujevcu javlja se sa prvim začecima proučavanja prirode i biljnog sveta na ovim prostorima. U kompleksu Bašte nalazi se šumica četinara i lišćara, sađenih i samoniklih.

Formiranje Botaničke bašte omogućava da na ovom prostoru sačuvamo elemente bitne za biodiverzitet, vrste koje su postale retke zahvaljujući dejstvu antropogenog faktora, što je od velikog značaja za svaku zemlju.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu