NAJBOLJA PREDSTAVA NA FESTIVALIMA: "Tihi dečak" za decu oštećenog sluha - iKragujevac


Vesti

Predstava Dečjeg pozorišta u Kragujevcu „Tihi dečak", zasnovana je na principima takozvanog "platform" teatra, gde glumac na sceni može biti i glumac, i lutka, i rekvizit. Proglašena je najboljom predstavom na festivalima u Lazarevcu i Rijeci.

Glavni junak priče je dečak Vuk, koji živi na selu i, nakon jednog događaja, ostaje bez sluha. Predstava govori o tome kako se dečak suočava sa ovim problemom, što na sceni prstima i telom dočarava glumac Milomir Rakić, kome je na festivalu u Lazarevcu dodeljena nagrada za ovu ulogu.

„Očigledno predstava budi empatiju kod naše publike i ostavlja vrlo pozitivan utisak", kaže Milomir Rakić, glumac.

Predstava je namenjena svoj deci ali se bavi tematikom gluvih. Lepo je kada dođu deca i odrasli koji imaju taj problem i dobijemo njihovu potvrdu da smo uradili posao onako kako treba", dodaje Ljubica Radomirović, glumica.

Predstava je namenjena deci uzrasta od devet godina i starijima. Mališani uživaju u zanimljivoj lutkarskoj predstavi, koja je osmišljena sa ciljem da roditeljima i deci prikaže šta se dešava kada ostave decu samu kod kuće. Na sceni Dečjeg pozorišta izvedena je bezbroj puta, a zatim je ansambl krenuo da osvaja i dečje pozorišne scene u Srbiji i regionu.

„Za sledeću godinu smo dobili poziv da učestvujemo na festivalu Lutkovni Pristan u Mariboru, u najavi su i neki drugi festivali vezani za naš region,a u novembru smo pozvani na lutkarski festival Zlatna mangolija u Sidneju", priča Jelena Patrnogić, direktorka Dečjeg pozorišta u Kragujevcu.

Dok će „Tihi dečak" i u narednoj godini obilaziti festivale, u dečjem pozorištu se priprema nova predstava „Goli kralj", koja će premijerno biti izvedena 18. decembra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu