Za prvih sedam meseci suficit u poljoprivredi 20,2 miliona evra - iKragujevac


Vesti

Poljoprivreda regiona je, prema podacima Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, u prvih sedam meseci ove godine, u spoljno-trgovinskoj razmeni, ostvarila suficit u iznosu od 20,2 miliona evra, što je više nego u istom periodu prošle godine.

Od početka godine, do avgusta, zabeležen je veći izvoz mlečnih proizvoda, jakih pića i destilata, ali i mesnih prerađevina, a najviše se izvozilo u Rusiju, države Evropske unije i područje CEFTA zemalja.

Komentarišući izvoz agrarnih proizvoda za prvih sedam meseci ove godine na području koje pokriva Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Dušan Petković, koordinator poljoprivrede, je rekao da je od početka godine, do avgusta ostvareni izvoz u regionu nešto veći od 31 miliona evra, dok je uvoz iznosio oko 11 miliona.

Posmatrajući strukturu izvoza, značajnije je porastao izvoz mlečnih proizvoda – veći je za 15,8 % u odnosu na prošlogodišnji, izvoz jakih pića i destilata za 7,8%, a evidentan je i značajniji izvoz mesnih prerađevina nego što je to bilo u 2018. godini.

U Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga kažu da je prošle godine ostvaren izvoz junećeg mesa od preko tri miliona evra, a da je ove godine bilo zastoja. Više od šest miliona evra iznosio je izvoz voća za prvih sedam meseci ove godine.

Najviše su se, u ovom periodu izvozile višnje, šljive i jabuke. Od početka godine do avgusta, skoro da je dupliran izvoz voćnih rakija, što samo potvrđuje da pojedini proizvodi polako pronalaze put do kupaca.

U posmatranom periodu, najviše se izvozilo na područje CEFTA država – 44 odsto, u Rusku Federaciju – 25 procenata, dok ostatak čine zemlje Evropske unije.

U Komori tvrde da sezona još uvek traje i da je nezahvalno davati prognoze, ali da se očekuju rezultati na nivou prošlogodišnjih, imajući u vidu da je za nama teška godina u pogledu klimatskih uslova.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu