Azil za životinje "Staro Brdo" nedaleko od Kragujevca, postao je poznat po tome što SPASAVA KONJE OD KLANICE, a sada im preti zatvaranje - iKragujevac


Vesti

Azil za konje "Staro brdo" u Lapovu kod Kragujevca, prvo takvo utočište za životinje na Balkanu, četiri godine od počekta rada je pred gašenjem zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Azil je na Fejsbuku objavio da nema dovoljno novca kako bi iskopali arteški bunar iz kog bi snabdevali životinje vodom tokom zime. Tvrde da ako ne budu imali dovoljno sredstava do početka zime moraće da ugase utočište pošto neće imati kako da poje životinje.

"Uazilu je ostalo samo dvoje volontera, a u većini dana čak samo jedan. Raznorazne teškoće i životni putevi su doveli da broj ljudi opada iz godine u godinu i mi koji smo ostali jedva i po lepom vremenu uspevamo da podmirimo sve potrebe životinja u azilu uz sve poslove koji postoje oko održavanja, jedva sastavljajući kraj sa krajem. A najteže je upravo na pomolu - stižu hladne i obilne kiše, snegovi, blato i u tim uslovima sve teže savladiv uspon koji vodi na brdo gde živi veći deo životinja azila", navodi se u objavi azila na društvenoj mreži.

Iz "Starog Brda" kažu da im dopremanje vode životinjama sve mukotrpnije jer su vučna vozila koja imaju neregistrovana i u lošem stanju. Veruju da će s takvim vozilima i u kombinaciji sa zimskim vremenom postati nemoguće prevesti vodu kao do sada.

"Jedino rešenje i spas vidimo u bušenju arteškog bunara (jer smo dosta iznad najviše pumpe gradskog vodovoda i zato priključak nije opcija) i to je slamka za koju se u ovom času očajnički hvatamo! Bunar koji bi rešio problem bio bi dubok od 120 do 150 m i zajedno sa svim priključnim elementima (pumpom, sondama,- crevima) koštao bi oko 8.000 evra. Cifra velika u odnosu na sve troškove koje smo do sada imali, ali je ovo i najveći problem sa kojim smo se ikada suočili. Voda je život i bez nje azil zaista umire", pišu volonteri u azilu.

Oni napominju da im u skupljanju novca pomaže i udruženje iz Engleske "Srpske zaboravljene šape", ali kako kažu, i englesko udruženje je ograničenih mogućnosti.

"Ovo sada čitate jer vas je ljubav prema konjima dovela nama, jer želite da im se pruži šansa da žive, da budu spašeni, da klanica nije jedina opcija. Sada je trenutak da pomognete da to nastavi da bude stvarnost. Da postoji budućnost za njih. Da postoji sutra. Pomozite da azil živi! Izveštavaćemo vas redovno kako napredujemo i mi i naši prijatelji iz Engleske. Spremni smo da, ukoliko bude potrebno, prodamo vučne automobile, traktor i prikolice kako bismo prikupili dovoljno, jer ovo je trenutak kada ili nastavljamo da živimo ili se gasimo. Mi dajemo sve od sebe i borićemo se do poslednjeg časa", napisano je na kraju objave kao poslednji vapaj ovog sigurnog i jedinstvenog mesta za životinje.

U azilu i magarci, psi, mačke...

Da podsetimo, azil je udomio mnoge konje koji bi inače završili u klanici. Među njima je bila i kobila Orka koja je služila na institutu Torlak za dobijanje seruma protiv zmijskog otrova. Ona je tokom svog "radnog veka" u Torlaku spasila na hiljade života pa je vreme da se i mi odužimo njoj.

Takođe, u smeštaju je i engleska galoperka Kasta koju su pre nekoliko godina konjokradice izbole vilama i teško izranjavali.

Azil joj je pomogao da zaceli i da ponovo veruje ljudima. U prihvatilištu tokom godina je bilo i drugih životinja osim konja, jer volonteri nisu imali srca da ih odbije. Tako je pored konja , dom u "Starom Brdu" našlo i nekoliko magaraca, pas koji nema jednu nogu i bezbroj mačaka.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu