Kako da više nikada ne "snuzujete" alarm i svakog jutra ustanete sveži i naspavani? - iKragujevac


Vesti

Britanski Dejli mejl prenosi savete doktorke Nerine Ramlakan, stručnjaka za dobar san, koja navodi da je za odlaganje alarma najveći krivac nekvalitetan san.

Doktorka kaže da je zapravo najštetnije po naš san da zaspimo kraj televizora, jer su na taj način pogođeni hormoni zaduženih za san (melatonin) i nakon buđenja i premeštanja u krevet jako nam je teško da ponovo zaspimo.

Verovali ili ne ova navika vas sutradan čini iscrpljenim.

Ovo su njeni saveti kako da se dobro naspavate noću i isprogramirate svoje telo da ustaje ujutru odmah u određeno vreme.

- Uvek treba da slušate koliko vam je telo umorno. Ukoliko ste premoreni lezite da spavate čim osetite umor, tako ćete se lakše probuditi sutradan.

- Izbegavajte spavanje pored televizora. Ako zaspite uz omiljenu seriju remetite nivo melatonina u vašem telu, a to je hormon koji vašem telu šalje poruku da je vreme za spavanje. Ako se onda probudite pa se premeštate u drugi krevet poremetili ste proizvodnju melatonina i onda se mučite ponovo da zaspite. Ono što je još gore je što mnogi ljudi tada gledaju u telefone. Kombinacija plavog svetla i manjka melatonina učiniće da posle još teže zaspite.

- Popularno snuzovanje ili odlaganje alarma može da vodi u previše sna. Prema mišljenju doktorke odlaganje alarma može da vodi ka hipersomniji koja izaziva letargiju i umor zbog čega vam je jako teško da se motivišete. Sve ovo može da dovede i do depresije. Rešenje: Podesite alarm u određeno vreme ujutru i stavite ga na drugi kraj sobe kako biste morali da ustanete iz kreveta da biste ga izgasili. Ovaj trik će vas sigurno više motivisati.

Još jedan trik za bolji san je da pokušate uvek da legnete koji sat pre ponoći, makar to bilo i 23h. Faza sna pre ponoći je mnogo delotvornija za vaš organizam i njegov odmor od faze koja nastupa nakon ponoći.

 

Izvor: Telegraf

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu