Vojnim obveznicima svečano uručene značke i zahvalnice otadžbine - iKragujevac


Vesti

USvečanom salonu zgrade Gradske uprave danas su vojnim obveznicima koji su završili dobrovoljno služenje vojnog roka u periodu od 1. septembra 2018. do 28. februara 2019. godine uručene značke i zahvalnice otadžbine. U prisustvu predsednika Skupštine grada Kragujevca Miroslava Petrašinovića, predsednika opštine Topola Dragana Živanovića, oficira i vojnih službenika, značke i zahvalnice otadžbine za uspešno savladanu obuku i završeno dobrovoljno služenje vojnog roka dobilo je devet lica, među kojima su i dve dame. Značke i zahvalnice je u ime Ministarstva odbrane Republike Srbije uručio načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Kragujevac, potpukovnik Jovica Stanković.

Prijavljivanjem za dobrovoljno služenje vojnog roka ušli ste u stroj naših slavnih vojskovođa i naših vojnika koji su se borili za slobodu koju danas imamo. Stekli ste znanja i veštine koji će vam koristiti da se čvršće i sposobnije borite sa svim situacijama u privatnim životima, ali i da sutra možete da pomognete sebi i sugrađanima, uzmete oružje i borite se za svoju zemlju, rekao je potpukovnik Stanković, čestitajući isluženicima uspešno završeno dobrovoljno služenje vojnog roka.

On je podsetio da je dobrovoljno služenje vojnog roka zakonska kategorija koja pruža mogućnost mladom čoveku da se odluči da li želi ili ne želi da služi vojni rok sa oružjem. U svakom uputnom roku se na nivou Šumadijskog upravnog okruga, prema rečima potpukovnika Stankovića, povećava broj mladih koji žele da služe vojni rok, a po dobijenom sertifikatu o uspešno završenoj obuci oni se i mnogo brže zapošljavaju kao vojnici po ugovoru u jedinicama Vojske Srbije.

Dobrovoljn služenje vojnog roka je čin vredan pažnje i poštovanja koji nam ukazuje na to da nova generacija shvata i prepoznaje značaj srpske tradicije i vezanosti naroda za vojsku i služenje u Vojsci Srbije, rekao je predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, pozdravljajući odvažnost i rešenost mladih ljudi da dobrovoljno služe vojni rok. On je izrazio zadovoljstvo što se današnja svečanost priređuje uoči obležavanja 11. novembra Dana primirja u Prvom svetskom ratu u kome su Srbija i srpska vojska imali velike gubitke i dodao da su pored znanja i iskustva, najvrednije što su mladi na obuci stekli drugare za celi život.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu