Prijem za goste iz Hrvatske – Splita, Kistanja i Karlovca - iKragujevac


Vesti

Uorganizaciji ovdašnjeg Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla”, Kragujevac je i ove godine, u okviru kulturne razmene, domaćin gostima iz Hrvatske – Splita, Kistanja i Karlovca. Goste je u ime grada pozdravila Jasmina Predojević – Simović, pomoćnica gradonačelnika za održivi razvoj grada i saradnju sa udruženjima, koja je podsetila da Kragujevac , Split i Karlovac povezuju i Povelje o bratimljenju potpisane 1973. godine.Saradnja koja je 90 – tih godina stagnirala, zahvaljujući aktivnostima Udruženja Srba iz Hrvatske polako se uspostavlja, održavanjem kulturnih manifestacija i nadam se da je to put za našu buduću saradnju u svim oblastima, rekla je Predojević – Simović. Grad Kragujevac pridaje veliki značaj saradnji sa organizacijima civilnog društva kroz finansiranje njihovih programa i projekata, među kojima je i Udrženje „Nikola Tesla“.

Naš primarni zadatak je da sačuvamo srpski jezik i pismo i da mlađim naraštajima prenesemo kulturu življenja, tradiciju i običaje – kazali su gosti iz Hrvatske koji su izrazili zahvalnost članovima kragujevačkog Udruženja Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“ sa kojima već godinama imaju odličnu saradnju.

Ovogodišnji susret Srba iz Hrvatske bio je prilika da se posle duže pauze, kako je rekao Milan Lapčić predsednik Pododbora SKD „Prosvjeta“ iz Karlovca, odškrinu vrata prijateljstva sa Kragujevcem. Došli smo da napravimo prvi kontakt i nadam se da ćemo u tome uspeti.

Članovi kulturno – umetničkih društava „Prosvjeta“ iz Splita i Kistanja, zajedno sa članovima Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, AFA „Svetozar Marković“ i ženskim pevačkim grupama „Studenac“, „Spomenak“ i „Nikola Tesla“ prirediće večeras koncert izvornih pesama i igara sa prostora Srbije, Bosne i Hrvatske, u Svečanoj sali Prirodno – matematičkog fakulteta sa početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu