Huawei planira otvaranje data centra u Kragujevcu vrednog 30 miliona evra - iKragujevac


Vesti

Sa kineskom kompanijom "Huavej" su u toku pregovori da u Srbiji otvori svoj data centar, najveći u ovom delu Evrope. Time bi ovaj gigant u srcu Šumadije imao svoj centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu. Prostor koji bi u tu svrhu iznajmio od Srbije je deo Državnog data centra u Kragujevcu. Ovo je bila jedna od tema razgovora predstavnika naše zemlje i kineske kompanije u Šangaju. Tamo je u utorak, u okviru Srpsko-kineskog poslovnog foruma, potpisan memorandum o donaciji "Huaveja" za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji.

Platforma za razvoj veštačke inteligencije deo je donacije Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje vredne 13 miliona evra, a kompanija "Huavej" će u okviru te donacije obezbediti klaud infrastrukturu, kao i platformu za veštačku inteligenciju koji će biti smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu. Ovu opremu koristiće država Srbija. A ako "Huavej" odluči da zakupi deo prostora u Državnom data centru, otvoriće i svoj data centar u našoj zemlji.

- Danas sam imao tu čast da napravim prvi veliki korak u izgradnji nacionalne platforme za veštačku inteligenciju. Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi, zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije "Huavej" biće smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu odmah po njegovom otvaranju - istakao je u utorak direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Kako je istakao, ovi računarski sistemi omogućiće razvoj najsavremenijih usluga e-uprave zasnovanih na korišćenju veštačke inteligencije u skladu sa Strategijom Vlade Srbije za razvoj veštačke inteligencije do 2025, koja se upravo izrađuje, kao i dalji razvoj obrazovanja, istraživanja, inovacija, nauke i ekonomije.

Memorandum o razumevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije potpisan je u okviru posete predstavnika Vlade Srbije Narodnoj Republici Kini. Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministri koji su članovi delegacije Srbije.

Državni data centar u Kragujevcu vredan je 30 miliona evra. Pored njega, postoji i poseban gradski IT centar, za koju je opremu donirao upravo "Huavej", u vrednosti od dva miliona evra. Njeno instaliranje u gradskom centru već je počelo.

Dok će se u gradskom centru čuvati podaci gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova pod ingerencijom lokalne samouprave, Državni data centar će u jednom, većem delu, čuvati podatke značajne za državu, dok će preostali, komercijalni deo - davati u zakup. Pojedini memorandumi o tome već su potpisani.

- Mnoge države su se odlučile da svoje podatke čuvaju u drugim zemljama, dok je Srbija investirala u svoj centar - kaže Danilo Savić, član Gradskog veća za inovacione i komunikacione tehnologije u Kragujevcu. - Da je ta odluka opravdana, najbolje potvrđuju potpisani memorandumi o saradnji sa najvećim svetskim IT gigantima, poput - "Majkrosofta", IBM-a i "Orakla" da svoje centre za ovaj deo Evrope instaliraju u posebnim celinama srpskog Data centra u Kragujevcu.

NAJMODERNIJI U SVETU

Državni data centar biće jedan od deset najmodernijih u svetu. U njemu će se čuvati podaci od velike važnosti za državu. Kragujevac je za izgradnju objekta od jedanaest hiljada kvadrata, kod Centra za strna žita, ustupio oko četiri hektara zemljišta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu