Radnici ''fijata'' danas se vraćaju na posao - iKragujevac


Vesti

Proizvodne i montažne trake u kragujevačkom Fijat Krajsleru, nakon nove dvonedeljne pauze, ponovo će biti pokrenute danas.

Pouzdan razlog jednovnenog odlaganja početka novembarske proizvodnje u Fijat Krajsleru nije poznat, ali se špekuliše da je uzrokovan nedostatkom motora, piše Danas.

Do kraja godine, u fabrici u Kragujevcu, prema aktuelnim planovima, biće još 13 radnih dana, šest u novembru i sedam u decembru. Od početka godine do sada, iz fabričkih pogona izašlo je nešto manje od 35.000 gotovih automobila svih verzija modela “500L”, dok će do kraja godine biti napravljeno još blizu 5.500 vozila, te će 2019. biti završena sa oko 40.000 proizvdeneih “velikih fića”, što je za oko 20.000 manje nego lane.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković rekao je povodom informacije o dogovorenom spajanju Fijat Krajslera i grupacije PSA Pežo, da kada se događaju tako "krupne stvari“, u sindikalnoj organizaciji očekuju obraćanje poslovodstva kompanije već prvog radnog dana posle plaćenog odsustva na koje su radnici poslati 18. Oktobra. Radnici, prema njegovim rečima, očekuju pojašnjenje kako i na koji način će najavljeno spajanje uticati na poslovanje kragujevačke fabrike i njene kapacitete. Istakao je, pritom, da je zaposlene u kragujevačkom Fijat Krajsleru obradovala vest iz medija o spajanju FCA sa drugim automobilskim gigantima.

To je dobra vest, spajanje znači osvajanje šireg tržišta, a najavljeno je i da nema zatvaranja fabrika. Mi u Kragujevcu očekujemo veću uposlenost, bolje uslove rada i veće plate, poručio je Marković.

I poverenik UGS “Nezavisnost” u Fijat Krajsleru Zoran Stanić smatra da je spajanje te grupacije sa PSA Pežo grupom dobra vest. Najpre za vlasnike i akcionare tih kompanija, zatim za kupce automobila, na kraju i za radnike koji mogu da se nadaju većoj upošljenosti fabrika i boljem materijalnom položaju.

 

Izvor: Telegraf

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu