"Odjednom je počelo sve da se trese, buka je bila ogromna, a DECA SU VRIŠTALA": Podsećanje na noć koju Kraljevčani nikada neće zaboraviti - iKragujevac


Vesti

Kraljevo je na današnji dan pre devet godina pogodio razoran zemljotres. 

Potres jačine 5,4 stepeni Rihterove skale, u kome su stradale dve osobe, izazvao je veliku štetu. Oštećeno je blizu 16.000 objekata, dok neposredna materijalna šteta iznosila oko 2.5 milijarde dinara.

- Taj osećaj nije baš moguće rečima opisati. Iako smo svi spavali, prvo se začulo nekakvo nadolaženje nečega. I onda počinje da se trese, stvara se velika buka, pada sve oko vas. Vriska dece, izletanje na ulicu. Toliko toga se desilo u tom trenutku. Ne dao Bog nikome – priseća se te noći Zorica Jovanović iz Kraljeva. 

Najveći deo sanacije odrađen je za godinu dana. Uz pomoć donatora i države, umesto porušenih sagrađene su 462 nove, uglavnom montažne kuće, dok je popravljeno oko 13.000 porodičnih kuća.

Konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade i novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova.

Pomoć od tri milijarde dinara za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada, u različitim iznosima i na osnovu procene štete stručnih komisija, ukupno je dobilo oko 80.000 Kraljevčana.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu