Poziv javnosti da predloži Stalne manifestacije u kulturi - iKragujevac


Vesti

Savet Mreže ustanove kulture uputio je Javni poziv za podnošenje predloga za određivanje stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Kragujevac kojim poziva Kragujevčane, ustanove, umetnike, saradnike, stručnjake i udruženja iz oblasti kulture da do 15. novembra predlože manifestacije koje zavređuju status Stalne. Tim povodom u Zgradi Gradske uprave organizovana je konferencija za medije na kojoj su predsednik Saveta Mreže ustanova kulture i član Gradskog veća Miljan Bjeletić, članovi Saveta, direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Mirko Demić, zamenik direktora Spomen parka „Kragujevački oktobar“, Nenad Karamijalković i sekretar Saveta Rade Grujić iz Ustanove kulture „Koraci“ o razlozima zbog kojih je Savet odlučio da uputi Javni poziv i pojasnili njegovu proceduru.

Poziv smo uputili Kragujevčanima, umetnicima, saradnicima, ustanovama kulture i udruženjima registrovanim za obavljanje kulturnih delatnosti da predlože manifestacije koje po njihovom mišljenju svojim kvalitetom i značajem zavređuju status Stalne manifestacije od značaja za grad u oblasti kulture. One bi trebalo da predstavljaju, kazao je Miljan Bjeletić, jedinstven dogadjaj za posetioce koje bi svojim sadržajem, kvalitetom ili dugogodišnjom tradicijom doprinele prepoznatljivosti, afirmaciji i identifikaciji grada Kragujevca kao sveobuhvatnog kulturnog centra u zemlji i na međunarodnom planu.

Mislim da smo prvi grad u Srbiji, dodao je, koji uključivanjem šire javnosti donosi važnu odluku koju ne donosi pojedinac, kao što je to bilo prethodnih godina. Ovo je pokazatelj da unapređujemo transparetnost procedura donošenja odluka i da imamo planski pristup u kulturi koji ne podrazumeva samo operativni deo obavljanja svakodvenih poslova. Čvrsto opredeljenje grada Kragujevca je da kulturi damo još značajniji prostor i kontinuitet koji je važan, a po obrascu koji kreiramo ne bi smela da zavisi od politike i volje pojedinaca, zaključio je Bjeletić.

On je ocenio da je dobro što Javni poziv upućujemo u trenutku kada je prema zvaničnim podacima Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije iz prošle godine kulturna scena Kragujevca, pored Niša i Novog Sada razvijenija i pozitivno ocenjenja u odnosu na prethodni period. Bjeletić podseća da su u proteklih pet godina zaživele manifestacije i kroz ustanove kulture i kroz konkurs koji grad raspisuje, što je još jedan od razloga zašto smo odlučili da raspišemo Javni poziv.

Višegodišnji konkurs iz kulture iznedrio je nove menifestacije kojima su se popunile praznine viđene u drugim gradovima i državama, a Kragujevcu su nedostajale, smatra Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ za koje kazao je „treba da se borimo svi“. On je izrazio nadu da spisak manifestacija utvrđen po završetku Javnog poziva neće biti zacrtan već će otvoriti mogućnost za nove kreativne ideje.

Govoreći o značaju kulture i stalnih manifestacija, Nenad Karamijalković, zamenik direktora Spomen park „Kragujevački oktobar“ je rekao da kultura predstavlja jedan od ključnih segmenata razvoja društva i naš identitet. U poslednja dva veka Kragujevac je stvorio zavidno kulturno bogatstvo i naša je dužnost da ga čuvamo, negujemo ali i da ga stvaramo, zbog čega ideja i cilj Javnog poziva za podnošenje predloga za određivanje stalnih manifestacija u oblasti kulture jesu da, objasnio je Karamijalković da sa jedne strane evidentiramo kulturne potrebe Kragujevčana, a onda i da ih zadovoljimo preko manifestacija koje će prezentovati našu kulturu i van Kragujevca.

Do 15. novembra svi zainteresovani predloge mogu da upute pisanim putem neposredno predajom radnim danima u Ustanovi kulture „Koraci“, Gradskoj Upravi za vanprivredne delatnosti ili prijemnom šalteru zgrade Gradske uprave. Predlozi mogu biti dostavljeni i putem pošte ili elektronski na Obrascu koji se u okviru Javnog poziva nalazi na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kragujevca www.kragujevac.rs i internet stranici www.kulturakg.com, a u svim ustanovama kulture čiji je osnivač grad Kragujevac postavljne su i kutije u kojima se takođe mogu ubaciti pedlozi.

Po završenom postupku prikupljanja predloga, Savet Mreže ustanova kulture će na svojoj sednici analizirati predloge, objaviti ih i kod nadležnih organa grada inicirati donošenje odluke o manifestacijama koje zavređuju status Stalne manifestacije od značaja za grad Kragujevac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu