NOVINA ZA ŠALTERSKE RADNIKE: U Kragujevcu kreće obuka na znakovnom jeziku - iKragujevac


Vesti

Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga je za zaposlene u Gradskoj upravi Kragujevac organizovalo obuku o znakovnom jeziku, kako bi ih upoznali sa osnovnim pojmovima Zakona o upotrebi znakovnog jezika i pokušali da otklone komunikacijske barijere.

Kako se navodi na sajtu grada Kragujevca, na teritoriji Šumadijskog okruga ima 320 gluvih i nagluvih i nedovoljan broj profesionalnih tumača koji mogu da odgovore na njihove usluge.

Sekretarka Udruženja Suzana Maslac Matović navodi da zbog neadekvatnog obrazovanja gluvi imaju problem otežanog pisanja i razumevanja onoga što je napisano, zbog čega moraju da angažuju ovlašćene tumače, iako bi to trebalo da čine ustanove i institucije.

- Gluvi nemaju intelektualne smetnje, ali je u razgovoru s njima neophodno govoriti jasno, polako i razgovetno bez vike - dodala je Maslac Matovićeva, uz apel zaposlenima da u komunikaciji s njima imaju strpljenja i razumevanja.

Obuke o osnovnim pojmovima znakovnog jezika za zaposlene u institucijama su, kaže predsednica Udruženja Biljana Milanović, jedan od načina na koji se može unaprediti komunikacija sa šalterskim radnicima.

Dodaje da očekuje i izradu mobilne aplikacije koja će takođe olakšati komunikaciju između gluvih i nagluvih i zaposlenih u gradskoj upravi.

Na prvoj obuci je oko 20 zaposlenih u Gradskoj upravi upoznato sa osnovnim pravima, problemima i potrebama gluvih i nagluvih.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu