Služba polivalentne patronaže proslavila zlatni jubilej - iKragujevac


Vesti

Patronažne sestre u Kragujevcu godišnje obiđu oko 1.600 beba i porodilja i obave oko 22 hiljada poseta, rečeno je na svečanosti povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada Službe polivalentne patronaže kragujevačkog Doma zdravlja.

Zlatnom jubileju, prisustvovao je veliki broj gostiju, a dugogodišnjim saradnicima i prijateljima uručene su zahvalnice i priznanja.

Polivalentna patronaža formirana je 1969. godine kao služba sa 14 viših medicinskih sestara.

Savremeno organizovana, mogla još tada da otkriva, proučava i rešava kompleksne zdravstvene i zdravstveno-socijalne probleme porodica i njenih članova.

Danas je ova služba veoma značajan deo primarne zdravstvene zaštite koja pokriva teritoriju grada Kragujevca sa okolnim selima na kojoj živi oko 200 hiljada stanovnika.

Patronažne sestre godišnje obiđu oko 1.600 beba i porodilja i obave oko 22 hiljada poseta.

Po rečima Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pola veka rada Patronaže značajan je jubilej i za zaposlene i za građane.

Polivalentna patronaža je kompleksnija od ostalih službi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer se kompletan posao sprovodi na terenu, u porodici, ali i u zajednici, obdaništu, školi ili mesnim zajednicama.

Patronažne sestre, kako je rečeno na svečanosti, daju ljudima snagu, stručnost, ljubav, dobrotu i razumevanje kao retko koji član zdravstva uopšte.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu