Kragujevac ucrtan na vinskoj mapi Srbije - iKragujevac


Vesti

Porodica Stevanović "ucrtala" Kragujevac na novu vinsku mapu Srbije. Između Kragujevca i Batočine obrađuju 30 hektara zasađeno voćem.

Radom i upornošću, višečlana porodica Stevanović, iz sela Žirovnica, "ucrtala" je Kragujevac na vinsku mapu Srbije. Stevanovići su odlučili da ostanu u selu, a njihovi vinogradi i zasadi šljiva, dunja, kajsija i drugog voća, iako tek u začetku, već donose značajan devizni priliv. Pričaju da je njihovom zaslugom, u rejonizaciji Ministarstva poljoprivrede, Kragujevac prvi put upisan na vinsku mapu Srbije, kao značajno vinogradarsko područje.

Čedomir Stevanović , i njegova dva sina sa svojim porodicama, odlučili su se za poljoprivrednu proizvodnju i ostanak u zajedničkom domaćinstvu. To se pokazalo kao ispravan potez, od poljoprivrede svi dobro žive i nemaju nameru da se dele.

Imaju trideset hektara svoje zemlje, što je velika površina za ovo područje, uzimaju i deo zemljišta u zakup. U Žirovnici, na petnaestak kilometara od Kragujevca, zasadili su oko petnaest hektara vinograda, ostatak je pod šljivama, dunjama, kruškama...

Najbitnije je da smo za kratko vreme napravili dobar vinski brend. Naša vina pod imenom "Podrum Stevanović" već su prepoznatljiva na domaćem i inostranom tržištu, pre svega po kvalitetu - priča glava porodice Čedomir Stevanović.

Vina iz ovog podruma već su rame uz rame s vinima "Aleksandrović" iz Topole, podrumom "Radovanović", vinima iz Levča. Na ovom području godinama su poznati vinski rejoni -levački i oplenački, a prvi put je Ministarstvo poljoprivrede na vinsku mapu odlučilo da uvrsti i kragujevačko vinogorje baš pod tim imenom.

Mi smo tek na začetku, naši vinogradi i zasadi voća su mladi, ali uspeli smo da proizvedemo svoja prva vina koja su već ocenjena kao vrlo kvalitetna i u rangu pomenutih "Radovanovića" i "Aleksandrovića". Inače, za Rusiju smo već izvezli više od sto tona šljiva i drugog voća, tražnja je bila i veća, ali nismo mogli da postignemo - kaže Čedomir.

On sa suprugom, svoja dva sina i uz pomoć dvadesetak radnika (u sezoni angažuju i više od stotinu), uspeva da obradi oko tridesetak hektara pod voćem. Kaže da od toga može dobro da se živi i jedna su od retkih porodica na ovom području gde podmladak isključivo živi od poljoprivrede.

Šumadija ima potencijala za voćarstvo, ali potrebno je ukrupniti posede, odnosno poljoprivrednici treba da se udruže.To je bitno da bi mogli da odgovore zahtevima evropskog i svetskog tržišta koji traže kvalitet, ali i veće količine. Često nismo u stanju da odgovorimo zahtevima za količine i tako partnerima, odnosno kupcima iz inostranstva šaljemo poruku da smo nepouzdan partner - zaključuje Čedomir Stevanović.

M. Luković(novosti.rs)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu