Otvorena izložba Međunarodnog salona antiratne karikature - iKragujevac


Vesti

UMuzeju 21. oktobar, u okviru manifestacije Bdenje, otvorena je izložba 20. Međunarodnog salona antiratne karikature. Ovogodišnji jubilarni Salon, prema rečima Nenada Karamijalkovića zamenika direktora Spomen parka „Kragujevački oktobar“ nadmašio je dosadašnje po broju učesnika. Iz 63 države 460 autora dostavilo je 1117 radova – umetničkih dela sa antiratnom porukom i nadom za mogući lepši i bolji svet, bez rata i nasilja.

Za 38 godina, na adresu Salona prispelo je 19 000 karikatura više od 1000 autora iz čitavog sveta, kazao je Miodrag Stojilović predsednik Saveta Salona. Ono što Salon čini posebnim, to je da uz grad Kragujevac njegovu misiju podržava šest gradova prijatelja i pobratima Kragujevca i Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira čiji je Kragujevac član od osnivanja. Putem ove manifestacije Kragujevac je na neki način postao paradigma svih stradanja i metafora otpora prema svakom nasilništvu i svakom ubistvu.

Salon antiratne karikature je, prema rečima Miljana Bjeletića člana Gradskog veća za kulturu, realizacija jedne promišljene ideje osnivača, koji su očigledno išli korak ispred vremena. Ideja je imala, a ima i danas, jasnu odrednicu i zaživela je punim kapacitetom. Kreativnost u umetnosti katkad bude i glasnija od izgovorene reči. Svedoci smo na ovom mestu da se glas umetnika daleko čuje. Mi svoj svojevrsni arsenal oružja uvećavamo iz godine u godinu, a to je zapravo suština umetnosti u ovom slučaju – umetnost kao oružje, ali oružje koje mami osmehe. Radovi na izložbi 20. Salona, pozivaju čitav svet da nam se pridruži. Poziv je zauvek otvoren, poručio je Bjeletić, koji je u ime grada primio Povelju Spomen parka „Kragujevački oktobar“ za podršku Salonu.

Gran pri „Vesnik mira“ i nagradu koju dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira dobio je autor iz Španije Manuel Arriaga. Zlatnu plaketu i prvu nagradu koju dodeljuje grad Kragujevac dobio je Li Xiaozang iz Kine. Srebrnu i bronzanu plaketu, koje takođe dodeljuje grad Kragujevac Majid Amini iz Irana i Andrea Pecchia iz Italije. Svoje nagrade uručili su i gradovi prijatelji i pobratimi Ingolštat iz Nemačke, Bielsko – Biala i Bidgošč iz Poljske, Siren iz Francuske, Pitešti iz Rumunije, kao i Karara iz Italije.

Izložba Salona počela je minutom ćutanja zbog smrti gosta iz Kozarske Dubice, Mileta Zlojutra zamenika načelnika te opštine, koji je preminuo pred početak Svečane akademije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Akademija „Stazama prošlosti gradimo budućnost“ biće održana u ponedeljak 21. oktobra sa početkom u 17 časova.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu