Nova generacija dostojno čuva sećanje na kragujevačku tragediju - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka tragedija 1941. godine odvela je u smrt nedužne civile, građane i učenike Prve gimnazije. Streljanje u Šumaricama 21. oktobra trajalo je od sedam ujutru do dva popodne. Tragediju je preživelo svega šezdesetak ljudi od tri hiljade Kragujevčana koji su tog jutra pokupljeni sa ulica, klupa, pijaca.

Decenijama posle završetka Drugog svetskog rata, grad se oporavljao od bola, a manifestacija Veliki školski čas bila je svojevrsni antiratni simbol. 

Učenici Prve gimnazije svake godine polaganjem venaca i svečanom Akademijom čuvaju uspomenu na vršnjake koji se pre 78 godina iz Šumarica nisu vratili u klupe.

Nova generacija gimnazijalaca uveliko se priprema za obeležavanje Dana škole i godišnjice streljanja. 

U spomen učionici na času istorije, generacija današnjih gimnazijalaca predavanjem profesorke Aleksandre Radojković vraća se u jutro 21. oktobra 1941. godine kada je cela jedna generacija izbrisana. 

U blizini je svečana sala iz koje dopiru zvuci klavira i uvežbavanja hora. Učenici se pripremaju za svečanu Akademiju povodom Dana škole. 

Pored humki u Šumaricama prva manifestacija Veliki školski čas održana je 1957. godine. 

Od 1971. godine dobija dramsku formu, a u programu učestvuju tokom prethodnih 50 godina najeminentniji umetnici. 

Delegacije državnih zvaničnika, ambasada, gradova pobratima polaganjem venaca u Šumaricama predvode učenici Prve gimnazije. 

U programima Velikog školskog časa od 1971. godine učestvovalo je preko 50 hiljada izvođača. Napisano i izvedeno 30 poema i dva dramska prikaza. 

Skupština Republike Srbije proglasila je 21. oktobar državnim praznikom – Danom srpskih žrtava u Drugom svetskom ratu. Sudbina Prve kragujevačke gimnazije, njenih đaka i istorije Kragujevca je neodvojiva poslednja dva veka. 

Tragedija koja je zadesila grad pre 78 godina najviše je odjeknula u učionicama najstarije škole u obnovljenoj Srbiji.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu