Radionice za osnaživanje žena koje imaju više od 45 godina - iKragujevac


Vesti

Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji – projekat je kojim kroz seriju radionica namenjenih nezaposlenim ženama „Udruženje žene na prekretnici“ iz Beograda u saradnji sa Udruženjem „Putokaz Kragujevac“ želi da umanji rodni jaz na tržištu rada i podstakne ih za pokretanje sopstvenog posla – samostalno ili udruženo ili da se ponovo zaposle.

Ciklus od osam radionica tokom jeseni obuhvatiće obuke iz oblasti preduzetništva i komunikacija i psihološke radionice u cilju osnaživanja i motivisanja žena ali i dobijanja što više informacija o načinima na koje mogu doći do sredstava za samozapošljavanje.

Projekat je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka radnoj ravnopravnosti, koji finansira Evropska unija, a početku jesenje realizacije radionica prisustvovala je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović.

Interesovanje za radionice je veliko, što znači da je ženama preko 45 godina potrebna psihološka motivacija kao i informacije o početnim koracima za započinjanje sopstevnog posla, rekla je dr Damnjanović. Grad Kragujevac i Komisija za rodnu ravnopravnost u poslednjem periodu insistira da programske i projektne aktivnosti budu rodno obojene, jer statistika i broj žena na položaju nije dovoljan pokazatelj da smo učinili dovoljno, kaže Gordana Damnjanović i dodaje da Kragujevac svakako prednjači, kada su u pitanju kompletne potrebe porodica i njeno jačanje i jačanje tzv. „ekonomske cene roditeljstva“. Ona ističe da je sveopšta podrška porodici indirektna podrška jačanju kapaciteta vezanih za osnažiavnje žena i rodnu ravnopravnost.

Podršku realizaciji projekta „Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji“ izrazili su i direktorka kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Gorica Bačanin i direktor Privredne komore Srbije Regionalne privredne komore Kragujevac, Predrag Lučić.

Za populaciju žena starijih od 45 godina smo se odlučili, kaže Snežana Milisavljević iz Udruženja „Putokaz Kragujevac“ zato što one predstavljaju stub porodice i u najvećem broju i mlađi i stariji ukućani u domaćinstvima se oslanjaju na njih, a gotovo nikada poslodavci ne nude posao ženama ove životne dobi. Kroz osam radionica planirano je da žene prevaziđu krizu, osnaže se, prepoznaju svoje preduzetničke osobine i iskoriste ih na najbolji mogući način. Na radionicama će dobiti i informacije kako mogu doći do bespovratnih sredstava za započinjanje sopstevnog posla, a prvi put biće organizovane konkretni razgovori sa poslodavcima, uspešnim preduzetnicama i obuka za negovateljice za čuvanje starijih osoba i male dece, koja će im ukoliko to žele omogućiti dobijanje sertifikata za negovateljice, kaže Snežana Milisavljević.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu