Dragica iz Lapova na pragu osme decenije slika na svili, staklu, platnu... - iKragujevac


Vesti

Kao što svako ima karakterističan rukopis, tako i svaki umetnik ima svoj stil izražavanja - ocenjuje penzionerka Dragica Đorđević (69) iz Lapova, koja je slikala na svili, kamenu, platnu, staklu, radila je akvarel, akrilik, ulje na platnu, a koristila je i vitraž boje. Uglavnom radi realizam, ali nekada ode i u apstrakciju.

- Mislim da sam oslikala prikolicu kamenčića i preko 200 umetničkih slika. Slikanjem sam počela da se bavim pre 17 godina. Slučajno. Dok sam prolazila kraj šljunka ispred železničke stanice u Lapovu u kojoj sam radila, u svakom kamenčiću videla sam neku sliku. Pošto sam pri ruci imala samo lak za nokte, njime sam sliku iz glave prenela na kamenčić. Onda sam počela da ih biram po obliku i oslikavam akrilnim bojama. Uporedo sam kod kuće uljanim bojama počela da slikam na svili. Kada je moje radove video tadašnji dopisnik "Večernjih novosti" Jovica Nikolić, osvanula sam u novinama. Železničko udruženje iz Beograda ubrzo mi je u Lapovu organizovalo prvu izložbu... - priseća se Dragica.

Onda je počela ozbiljnije da se bavi slikarstvom i da izlaže svoja dela. Postala je predsednica Udruženja žena "Moravske šarenice", oslikavala je garderobu za udruženje, naročito kecelje, u Rusiji je kupovala boje za rad na tekstilu da bi slikala na svili.dragica 1.jpg- Htela sam da dobijem i sertifikat, pa sam završila kurs kod Vesne Remović. Tada su svi davali 300 ondašnjih nemačkih maraka da bi naučili da rade na računaru, a ja sam na polju umetnosti želela da saznam što više. To je bio još veći podstrek da iskažem svoj talenat, koji sam, pretpostavljam, nasledila od prabaka Božane Parezanović i Stojane Milanović. One su tako lepo radile lepe ručne radove da su žene iz Kijeva kod njih dolazile po mustre. Prabake nisu imale četkicu i platno, ali su svoj talenat iskazivale iglom i koncem - dodaje naša sagovornica.

Vedrog duha i puna kreativne energije, uz svesrdnu podršku supruga Miće, Dragica ni dan-danas ne posustaje. Zahvaljujući internetu, naučila je da pravi figurice od hladnog porcelana. Prvo ga, veli, skuva, potom ga dugo mesi rukama nauljenim uljem za bebe. Potom ga premaže kremom za ruke, stavi u kesu, pa u frižider. Kada dobije inspiraciju, pravi figurice...

KNjIGE OD ISEČAKA

U STANU krcatom umetničkim delima, Dragica čuva i 150 "knjiga" koje je napravila od isečaka iz novina, koje sakuplja od 1980. godine, iz oblasti kulinarstva, fitoterapije, hortikulture, politike i pravoslavlja. Kada se neka devojka uda, ona joj pokloni knjigu s receptima, od aperitiva do torti, prijateljici pokloni knjigu s receptima za posna jela...

NAGRADE

PRVU nagradu za sliku Dragica je dobila još kao učenica šestog razreda osnovne škole. Njen crtež je pobedio na konkursu "Dečijih novina", raspisanom 1963. godine nakon zemljotresa koji je pogodio Skoplje. Sada ne zna koliko ima specijalnih priznanja, pehara, medalja, plaketa, povelja, diploma i zahvalnica.

 

Izvor: večernje novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu