Raste broj obolelih od karcinoma u Srbiji: U Kragujevcu broj lečenih povećan za trećinu - iKragujevac


Vesti

U svim onkološkim centrima u Srbiji povećava se broj pacijenata sa malignim bolestima, a svi kapaciteti za hirurgiju, hemio i radioterapiju su stalno popunjeni. U Kragujevcu je, recimo, broj lečenih poslednjih godina povećan za trećinu. U Prokuplju je za godinu dana udvostručeno davanje hemioterapija. U Pčinjskom okrugu svake godine za pet do 10 odsto povećava se broj obolelih od raka. Na Odeljenju onkologije leskovačke Opšte bolnice 2011. lečeno je 974, a prošle godine 2.055 osoba.

Samo u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije prošle godine lečeno je 12.000 obolelih od raka. Operisano je 4.000 obolelih, primenjeno 24.000 ciklusa hemioterapije i čak 88.000 zračenja. A onkološka odeljenja imaju svi klinički centri i opšte bolnice. U njima se godišnje dijagnostikuje, operiše i leči čitav omanji grad. Poslednje projekcije pokazuju da imamo 36.000 novih slučajeva karcinoma godišnje, pišu "Večernje novosti".

- Na operaciju se, zahvaljujući naporima hirurga, sada ne čeka duže od nedelju dana, ali iako svakog dana u dnevnoj bolnici hemioterapiju dobije više desetina pacijenata, a ponekad i više od 150, na ovu vrstu lečenja čeka se 40 dana. Uslovi u kojima se radi su apsolutno neprihvatljivi za 21. vek i za lečenje pacijenata na Institutu za onkologiju i radiologiju. Na hemioterapiji po 16 pacijenata leži u sobi, a to su ljudi sa poremećenom imunološkom odbranom, jedan se zakašlje, svi su bolesni. Kada radi svih osam aparata za zračenje mogu da ozrače više od 400 pacijenata. Ali, čim počnu ovi stari aparati da nešto škljocaju, pojavi se na listi čekanja 10 do 20 novih pacijenata - ispričala je profesorka Danica Grujičić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

U Kliničkom centru u Kragujevcu trenutno je na lečenju oko 400 onkoloških pacijenata.

- Znatno su, u poslednje dve-tri godine, poboljšani uslovi lečenja - kaže dr Snežana Bošnjaković, direktor Centra za onkologiju u KC u Kragujevac. - Nabavljeni su novi aparati, edukovan kadar...

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu