Dan otvorenih vrata u okviru Dečije nedelje - iKragujevac


Vesti

U zdanju Stare Skupštine danas je u okviru Dečije nedelje održana manifestacija „Dan otvorenih vrata“ namenjena deci školskog uzrasta sa kojima su razgovarali predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Nikola Ribarić. Oni su ih ovom prilikom upoznali sa radom jedinice lokalne samouprave i sa jednim od najznačajnih akata koje donosi lokalni parlament – budžetom.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović je učenicima viših razreda nekoliko osnovnih kragujevačkih škola govorio o ulozi, nadležnostima i načinu funkcionisanja gradskog parlamenta kao i procesu donošenja skupštinskih odluka.

U razgovorima sa kragujevačkim osnovcima želimo da na njima razumljiv i interesantan način približimo rad Skupštine grada i njenih organa i upoznamo ih sa osnovnim sistemima građanskog vaspitanja i vlasti. U osnovnim i srednjim školama postoje đački parlamenti zbog čega im, kaže Petrašinović, to dodatno može biti zanimljivo i korisno. Jedna od tema razgovora kragujevačkih osnovaca i predstavnika grada Kragujevca, bila je i gradski budžet kao jedan od najznačajnijih akata koje donosi lokalni parlament. O budžetu je govorio Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstveu i socijalnu zaštitu.

Ove godine na nesvakidašnji način obeležavamo Dečiju nedelju, jer u okviru jedne manifestacije sa najmlađim Kragujevčanima govorimo o lokalnom budžetu. U gradskom budžetu sadržana su sredstva neophodna za njihov dalji razvoj, kazao je Ribarić i pojasnio da je tu novac za rekonstrukciju i obnovu igrališta, funkcionisanje škola, školskog sporta, kupovinu udžbenika i novac za sva ostala prava i usluge koje obezbeđuje jedinica lokalne samouprave. Na taj način, želimo da ukažemo na to da je vreme da već u osmom razredu i srednjoj školi razgovaraju o budžetu zato što je to novac svih poreskih obveznika ovog grada koji svi zajedno treba da trošimo na najbolji mogući način, poručio je Ribarić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu