Prijem za kvintet Gruzijskog kamernog orkestra iz Ingolštata - iKragujevac


Vesti

Za članove Gruzijskog kamernog orkestra iz nemačkog grada Ingolštata, koji večeras nastupaju na 45. jubilarnom OKTOH-u od 20.00 sati u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić, organizovao je svečani prijem.

Poželevši dobrodošlicu umetnicima, on je istakao da značajan doprinos ovogodišnjem OKTOH-u, kao jednoj od najvažnjih i najstarijih manifestacija na kulturnoj sceni grada, osim grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja RS, daju i gradovi pobratimi Ingolštat iz Nemačke i Bidgošč iz Poljske. Grad Kragujevac sa predstavnicima grada Ingolštata, ima najproduktivniju saradnju u oblasti kulture, ali uspešno sarađujemo i na drugim poljima. Govoreći o OKTOHU, Bjeletić je kazao da nas ove godine gledano sa umetničke strane očekuje bolji OKTOH u odnosu na prethodnu, a prethodni je bolji u odnosu na pre dve godine, tako da on ima potreban kontinuitet. Nastupaće dobri i kvalitetni ansambli čiji su umetnički dometi visoki, ocenio je Bjeletić i istako da je jedan od takvih ansambala i Gruzijski kamerni orkestar, osnovan davne 1964. godine za kojeg smatraju da je jedno od zaštitnih lica grada Ingolštata.

Gruzijski kamerni orkestar je prvi put u Kragujevcu nastupio pre pet godina, a kada si deo antiratne manifestacije i nastupaš u Gimnaziji iz koje su đaci odvedeni na streljanje tokom Drugog svetskog rata, to izaziva tugu ali istovremeno budi nadu da će naša budućnost biti bez rata i bez nasilja, rekao je zahvaljujući na gostprimstvu grada Kragujevca, Dmitrij Gagulidze iz Gruzijskog kamernog orkestra grada Ingolštata.

Gruzijski kamerni orkestar postoji više od 50 godina, a sledeće godine obeležava 30 godina od kako je dobio šansu i pozvan da bude deo kulturnog života i lice grada Ingolštata. Ima ukupno 16 članova, a u sali Prve kragujevačke gimnazije u Kragujevcu nastupiće njegov kvintet koji će izvoditi dela kompozitora epohe baroka i romantizma, a na repertoaru će biti i dela gruzijskih kompozitora.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu