Počela četvorodnevna konferencija „Srpsko – ruski most kulture“ - iKragujevac


Vesti

Prva srpsko – ruska konferencija posvećena izgradnji mosta kulture između dva naroda održava se u Kragujevcu od 9. do 12. oktobra. Organizator je Škola mira, a konferencija je deo međunarodnog projekta te NVO, koji je na konkursu za projekte od značaja za kulturu podržao i grad Kragujevac. Cilj četvorodnevne konferencije je povezivanje i uspostavljanje trajnih partnerskih odnosa institucija kulture iz Kragujevca i Gradske turističke organizacije sa institucijama kulture i turizma iz Moskve.

U godini kada Škola mira obeležava svoj jubilej – 30 godina postojanja i isto toliko programa srpsko – ruskog mosta prijateljstva želeli smo na jedan poseban način da obeležimo taj jubilej, kazao je Petar Stefanović osnivač Centra za mlade Škola mira. U Kragujevac smo doveli direktore sedam najčuvenijih institucija kulture iz Moskve. Naša je namera da sve ustanove kulture imaju po jednu svoju partnersku organizaciju iz Rusije i da ta kultura dođe do naših mladih, jer od ruske kulture, od Tolstoja, Jesenjina ili Dostojevskog imamo šta da naučimo. Ovo je početak jedne velike saradnje.

Učesnike je pozdravio zamenik direktora Spomen parka „Kragujevački oktobar“ Nenad Karamijalković koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo ta ustanova kulture domaćin ove međunarodne konferencije. Ovo je sajna prilika ne samo za uspostavljanje kontakata nego za jednu uspešnu dugoročnu saradnju.

U ime grada Kragujevca konferenciju je otvorio član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić koji je rekao da se

kulturna politika grada Kragujevca, između ostalog zasniva na međunarodnom kulturnom dijalogu. Ovakvo konkretno povezivanje može da učvrsti naše tradicionalno dobre odnose i doprinese unapređenju kulturnih scena

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu