Svakog dana iz EU se u Srbiju vrati troje ljudi, najviše iz Nemačke - iKragujevac


Vesti

Iz zemalja EU u Srbiju je prošle godine vraćeno 1.189 naših državljana po programu readmisije, a u prvoj polovini ove godine vraćena su 522 čoveka.

Među povratnicima najviše je Roma, podaci su Komesarijata za izbeglice

Najviše srpskih državljana vraćeno je iz Nemačke, u prvoj polovini godine čak 478, iz Švajcarske - 15, Francuske - 9 i Austrije - 9.

Kako bi se Romi brže integrisali u društvo, Fond za obrazovanje Roma, uz podršku Vlade Nemačke, sprovodi program obrazovanja i zapošljavanja mladih Roma.

U protekle tri godine podršku je dobilo više od 2.500 mladih Roma i Romkinja iz skoro svih opština u Srbiji.

Predstavnica Fonda Sanela Bahtijarević kaže da sledi nova faza i da će u narednom periodu Fond pružiti mentorsku podršku, kao i podršku u obrazovanju i zapošljavanju za više od 500 mladih romske nacionalnosti.

Ona je pojasnila da pružaju mentorsku podršku srednjoškolcima, podršku pri zapošljavanju, kao i podršku obrazovnoj reintegraciji Roma povratnika.

"Aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu se odnose na sve tri komponente, pri čemu će 200 profesora srednjih škola biti obučeno za mentorski rad i biće organizovane kampanje za upis u srednje škole za učenike osmog razreda osnovnih škola", naglasila je ona.

Saradnica Fonda Fatima Kamberović kaže da je posebna pažnja programa usmerena na zapošljavanje mladih Roma, da se organizuju brojne stručne obuke koje im mogu pomoći pri zapošljavanju.

"Svima pristupamo individualno, u skladu sa njihovim potrebama, interesovanjima, znanjem i veštinama koje poseduju. I zato planiramo da u narednom periodu podržimo više od 500 novih korisnika i korisnica, kao i da nastavimo saradnju sa državnim institucijama, javnim ustanovama i privatnim kompanijama u oblasti obrazovanja i zapošljavanja", pojasnila je ona.

Do sada su mlade Romkinje pokazale najveće interesovanje za stručne obuke koje se tiču nege lepote, a muškarci za zanate.

Dragoljub Barčić (25) iz Niša za radionice Fonda čuo je od prijatelja i odlučio da se prijavi. On je nekoliko godina živeo u Nemačkoj, ali se vratio u Srbiju i posao mu je bio nepohodan.

"Otišao sam na radionicu Fonda za obrazovanje Roma gde su nas pripremali za razgovor za posao. Tu sam napisao svoj prvi CV koji sam poslao jednoj kompaniji. Ubrzo su me pozvali na razgovor, potpisao sam ugovor i počeo da radim", priča Barčić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu