Rekonstrukcija KAMENOG MOSTA nakon 20 godina - iKragujevac


Vesti

Sanacija Kamenog mosta počela je 30. septembra i po planovima izvođača radova, trajaće do 13. decembra.

Prema rečima šefa gradilišta Zlatka Kantića, svi radovi teku po planu, a ukoliko dođe do pogoršanja vremena, radnici neće obustaviti rekostrukciju, već će obavljati radove ispod konstrukcije mosta.

Zbog obimnih radova, saobraćaj, ukljuljčujući javni gradski i prigradski prevoz, preusmereni su na alternativne putne pravce, koji su preopterećeni vozilima, pa se stvaraju velike gužve, ali i nervoza kod vozača.

Kameni most preko Lepenice postoji još od 1923. godine. Reč je o objektu infrastrukture od posebnog značaja koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Poslednje uređenje ovog mosta, rađeno je pre više od 20 godina i do danas nije bilo nikakve rekonstrukcije.

Kolovozne ploče koje su bile u lošem stanju biće zamenjene, kao i kompletne pešačke staze, ispod kojih gotovo da nije postojala kamena greda koja drži čitavu stazu, a kojom prolaze pešaci.

Ovom rekonstrukcijom, biće obezbeđeni trajna stabilnost kao i funkcionalnost mosta, ali i sigurnost vozača i pešaka.

Autobusi javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, na linijama sa oznakom: 2, 3, 13, 14, 17, 26, 601 upućuju se iz ulice Lepenički bulevar, u ulicu Vojislava Kalanovića, zatim u ulicu Dragoslava Srejovića i dalje registorvanom trasom.

I redovni saobraćaj za putnička vozila je izmenjen, pa se sva vozila preusmeravaju na Kosovsku ulicu, ili preko mosta ka autobuskoj stanici. To dovodi do velikih gužvi u saobraćaju, ali i nervoze vozača.

Kompletna rekonstrukcija procenjena je na 15,8 miliona dinara, dok je iz Fonda za lokal obezbeđeno 10 miliona dinara. Prema planovima, radovi na sanaciji mosta trajaće do 13. decebra.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu