Na proleće rekonstrukcija pruge Kragujevac - Kraljevo - iKragujevac


Vesti

Posle sedmomesečne rekonstrukcije regionalne pruge Kragujevac Lapovo, preduzeće Infrastrukture železnice Srbije najavljuju od proleća 2020. godine nastavak rekonstrukcije 57 kilometara pruge od Kragujevca do Kraljeva.

Podsećamo, za rekonstrukciju pruge do Lapova Železnice su izdvojile 11 miliona evra. Zamenjene su šine, pragovi, kamen, regulisani koloseci. Zbog pristupačne cene primećen je sve veći broj putnika koji se opredeljuju za ovaj lokalni prevoz.

Od 1. oktobra vozovi između Kragujevca i Lapova saobraćaju rekonstruisanom prugom brzinom od 100 km na sat a vreme putovanja skraćeno je na svega 31 minut što je konkurentno i po ceni i mnogo povoljnije u odnosu na drumski saobraćaj.

Uvedeni su u saobraćaj novi vozovi između Kragujevca i Mladenovca koji svakodnevno iz Kragujevca polaze u 4 sata i 9 minuta.

U Lapovo stižu u 4 sata i 40 minuta, a u Mladenovac u 5 sati i 43 minuta. Iz Mladenovca voz za Kragujevac svakodnevno polazi u 17 sati i 25 minuta i stiže u Lapovo u 18 sati i 19 minuta, a u Kragujevac u 18 sati i 56 minuta.

Vozovi između Kragujevca i Mladenovca staju na stanicama: Jovanovac, Badnjevac, Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka.

Vreme putovanja ostalih vozova koji saobraćaju između Kragujevca i Lapova skraćeno je. Batočina već ističe inicijativu da se uvrsti stajanje u Gradcu zbog interesovanja putnika.

Pruga Kragujevac Lapovo duga je 28 kilometara, izgrađena je još 1887. godine i poslednji put je rekonstruisana pre 50 godina. Zbog zapuštenosti na pojedinim delovima brzina kretanja vozova bila je ograničena čak na 10 do 30 kilometara na sat.

Cena vozne karte u jednom pravcu od Kragujevca do Lapova je 153 dinara, dok se do Mladenovca u jednom pravcu putuje za samo 370 dinara.

Na železničkoj stanici u Kragujevcu saznajemo da je od 1. oktobra broj putnika ovim prevoznim sredstvom povećan i da su uočene sve kategorije putnika.

Đaci koji iz okolnih sela dolaze u srednje škole, studenti, penzioneri, pijačni prodavci, a cena prevoza povoljna je i za radnike koji rade u ovdašnjim firmama.

Službenici koji iz Kragujevca putuju ka Batočini kažu da do radnog mesta stižu po istoj ceni i takođe za pola sata, u odnosu na članove porodice koji se na primer od Aerodroma do Bresnice voze za istu svotu novca i tačno 30 minuta.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu