Kragujevac deo EU projekta za ekonomsko osnaživanje žena - iKragujevac


Vesti

U Vladi Srbije uručeni su ugovori za realizaciju projekata iz oblasti ekonomskog osnaživanja žena za 12 lokalnih samouprava i četiri udruženja. Svečanosti je, u ime grada Kragujevca, prisustvovala Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a ugovore je u ime potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović uručio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

Fokus podrške je na poboljšanju položaja žena na tržištu rada, ženskom preduzetništvu i ekonomskom osnaživanju žena na selu, kao i na promociji i primeni Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Reč je o projektu „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ove godine izdvojili smo više od 13 miliona dinara za udruženja i šest miliona dinara za lokalne samoprave, kako bismo podržali njihove napore da unaprede rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou. Na republičkom nivou stanje je bolje, više smo umreženi, donosimo zakone i strategije, ali da bi se efekti zaista videli, moramo sve mere i aktivnosti implementirati na lokalu, rekao je Lakićević, zahvaljujući se EU što je prepoznala naše napore na polju rodne ravnopravnosti.

Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, rekla je da je rodna ravnopravnost jedna od osnovnih evropskih vrednosti i da EU ostaje najveći donator u Srbiji. Nastavićemo da pružamo podršku Vladi Srbije kako bi se oblast rodne ravnopravnosti unapredila. Kroz projekte koje smo ove godine podržali 1.500 žena će imati koristi, da unaprede svoja znanja i veštine, da se lakše zaposle i postanu konkurentne na tržištu rada. Rodna ravnopravnost mora postati deo svakodnevnog života i tu smo da zajedno radimo na tome.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu